Leefbaar Klassiek

Trouw[Geplaatst in dagblad Trouw, Podium-pagina, maart 2002]

Onlangs is tegelijkertijd met misschien wel ‘de beste krant van Nederland’ een cdtje verspreid met daarop geluidsfragmenten van een tiental genomineerde ‘klassieke albums’ voor de ‘Trouw Edison Klassiek Publieksprijs’. De ‘prestigieuze’ Nederlandse Edison is een initiatief van de overkoepelende brancheorganisatie voor de ‘entertainmentindustrie’, de NVPI, die daartoe de Stichting Edison in het leven heeft geroepen. De ‘Edison Classical Music Award’ wordt door de NVPI graag op gelijke hoogte gezet met bijvoorbeeld de Amerikaanse Grammy Award en de Engelse Brit Award. Hoe het precies in elkaar steekt bij de toekenning van díé onderscheidingen wordt niet aan de grote klok gehangen, maar enig zicht op hun Nederlandse variant is er wel.

Een door de Stichting Edison benoemde vakjury, waarin een zestal muziekrecensenten en omroepmedewerkers is opgenomen, kent jaarlijks onderscheidingen toe aan in diverse categorieën genomineerde klassieke cd-producties. De voor een Edison in aanmerking komende items worden aangedragen door de bij de NVPI aangesloten leden zélf. Is een cd-producent of -distributeur geen lid van de NVPI, dan kunnen zijn producties derhalve niet meedingen naar de zo fel begeerde Edisons. Een blik op het cdtje met genomineerden voor de Trouw Publieksprijs leert dat 50% van het materiaal waar het publiek een keuze uit kan maken uit de stal komt van het prominente NVPI-lid Universal Classics, die labels vertegenwoordigt als Decca, Philips en Deutsche Grammophon.

De vakjury nomineerde voor de Edisons Classical Awards 2002 in totaal vijfendertig ‘klassieke albums’. Ze zijn te vinden op de website www.edisonaward.nl. Het blijkt dat in totaal negen NVPI-leden zijn overgebleven in de race van het Edisonprijzenfestival. (Het aantal NVPI-leden dat de Nederlandse markt voorziet van klassieke cd’s is overigens niet veel groter, bron: NVPI) Het aandeel Universal Classics bedraagt híér 31.5%. Goede tweede is EMI Classics, dat zich verheugen mag in een percentage van 25.8. De overige 42.7% wordt ingenomen door zeven NVPI-distributeurs en -producenten, waarvan Harmonia Mundi Nandi en Warner Classics met elk 11.4% goed bedeeld uit de bus komen.
Als straks de definitieve uitverkiezingen met veel bombarie door de Stichting Edison bekend worden gemaakt rijst de vraag, welke waarde er aan de ‘Edison Classical Awards 2002’ moet worden toegekend. Het antwoord laat zich gemakkelijk raden. De Edison heeft een louter commerciële functie en is bedoeld om tanende klassieke cd-verkopen omhoog te krikken. Ondanks de malaise die de klassieke cd-markt dezer dagen zo kenmerkt, verrijken met name kleinere klassieke cd-labels als Alpha, Symphonía, Glossa, Ricercar, Astrée, Chandos, MD+G en Stradivarius, die markt nog steeds met juweeltjes. Dat veel van deze sieraden uit de koffer niet-NVPI-leden in de diverse media al niet de aandacht weten te scoren die ze verdienen is tot daar aan toe, dat ze niet op kwaliteit gewogen mogen worden door de Edisonvakjury spreekt boekdelen.