Les Abbagliati met Franse barok in Baarnse Paaskerk

Het Belgische ensemble Les Abbagliati concerteert zaterdagavond 14 december 2019, aanvang 20:15 uur, in de aan de Baarnse Oude Utrechtseweg 4 gelegen Paaskerk. Brachten eerdere concerten dit seizoen de aanwezige muziekliefhebbers naar de steden Firenze, Leipzig en Venetië, Soetkin Elbers, sopraan, Annelies Decock, viool, Sien Huybrechts, traverso, Ronan Kernoa, cello & viola da gamba en Dimos de Beun, klavecimbel, zullen als muzikale gidsen optreden in het Parijs ten tijde van de regeringen van Lodewijk XIV en XV. Zij doen dat aan de hand van instrumentale werken van François Couperin en Georg Philipp Telemann en een tweetal cantates, respectievelijk van Louis-Nicolas Clérambault en Michel-Pignolet de Montéclair.

Toegangsbewijzen kosten € 25. Ze zijn op de avond van het concert verkrijgbaar bij de ingang van de kerk (open 19:30 uur). Jongeren betalen geen toegang.

Dit schrijft de Gooi en Eemlander

Over het programma laat het ensemble weten: ‘Musicologisch onderzoek is een onvermijdelijke parameter wanneer men zoekende is naar een historische uitvoering, maar het volstaat weliswaar niet om hulde te brengen aan de componist. Om een goede uitvoering te bereiken lijkt het ons zeer belangrijk om niet te vergeten wat het eerste doel van muziek is: namelijk ontroeren. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om de zang te begeleiden door gestiek (dit was zeer gebruikelijk tijdens de barokperiode). Gestiek verduidelijkt de tekst, zorgt voor een verbinding tussen tekst en muziek en versterkt de emotionele inhoud. Elke keer opnieuw leven we ons in in de leefwereld van de componist om zo zijn muziek en typische stijl op een zo goed mogelijke manier over te brengen.’

Programma

‘La Victoire Amoureuse’

François Couperin (1668-1733)

Premier concert royal

Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749)

Cantate « Orphée »

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Sixième Quatuor français

Michel-Pignolet de Montéclair (1667-1737)

Cantate « Le Dépit généreux »