Liever goed gekozen cd dan Complete-Kruidvat-Bach

Trouw[Geplaatst in dagblad Trouw, Podium-pagina, 23 juni 1999]

Het jaar 2000 belooft in meerdere opzichten een bijzonder jaar te worden. Het zijn niet alleen de vuurwerkverkopers en Champagne-leveranciers die zich nu al verkneukelen op enorme omzetcijfers, ook de klassieke cd-branche kan haast niet wachten tot het moment daar is dat wereldwijd herdacht gaat worden dat “De Grootste Componist Aller Tijden”, Johann Sebastian Bach, 250 jaar wijlen is.
CD-maatschappijen als Teldec en Haenssler-classic stellen het publiek nu al in de gelegenheid tegen “enorme kortingen” in te tekenen op hun complete Bach-edities. En wat te denken van de Complete-Kruidvat-Bach! Al enkele jaren beweegt deze drogisterijketen zich op het klassieke cd-pad. En ze doet het goed. Een belangrijk segment van het aantal in Nederland verkochte klassieke cd’s gaat inmiddels via de kassa’s van het Kruidvat. Kennelijk in de ban van het getal (klassieke cd’s kosten bijna niks bij de drogist) laten muziekjournalisten van serieuze (dag-)bladen zich steeds vaker lovend uit over de klassieke cd’s die te vinden zijn tussen de inlegkruisjes en keelpastilles.

In de Trouw van 21 mei 1999 staat onder de kop “Kruidvat brengt complete Bach in oplage van 3 miljoen cd’s” onder andere te lezen: “De complete werken van Johann Sebastian Bach liggen in de schappen van de drogisterijketen Kruidvat. Het betreft nieuwe opnamen onder leiding van de artistiek leider van het Holland Boys Choir, Pieter Jan leusink”. Zonder enige beperking wordt vervolgens ruim reclame gemaakt en geciteerd uit de aanbiedingsmailing van de mega-drogist, termen als “internationale faam” en “gespecialiseerde ensembles” vliegen de lezer om de oren.

Muziekredacteur Franz Straatman prijst in de Trouw van 17 juni 1999 de “opzienbarende uitgaven” die bij de drogist te vinden zijn en roemt de set cd’s met alle pianosonates van Mozart en “de enorme doos met veertig Beethoven cd’s”. Heel het Nederlandse volk moet het weten; ook voor Bach moet je bij het Kruidvat zijn. Mag ik daar als eigenaar van een in klassieke muziek gespecialiseerde winkel een kritische kanttekening bij plaatsen?

Net als de Trouw-muziekmedewerker ken ik de promotie cd’s van de diverse Bach-edities, ook die met “de achttien grepen uit het kruidig vat propvol Bach: voor een weggeefprijs van 1,99 gulden”. Kan Franz Straatman nog opgewonden raken van de klanken die hij hoort, ik word er warm noch koud van. Trouwens ook niet van de interpretaties van de “Duitse Bachspecialist” Helmuth Rilling over wie verderop in Straatmans bijdrage de loftrompet wordt gestoken. Maar goed, ik weet het, over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen.

Wat mij hogelijk verbaast is, dat ik in geen enkele perspublicatie over de complete Bach-edities, om het even welke, de waarschuwing ben tegengekomen er gewoon niet aan te beginnen. Dat bevreemdt mij, omdat muziekresencenten zich normaliter kritisch plegen op te stellen. Laat ik die taak even op mijn schouders nemen; ook als het motto van Franz Straatman “De prijs zal de doorslag geven” u aanspreekt, begin er vooral niet aan!

Ik weet het, voor de totale Kruidvat-editie van 155 cd’s behoeft u slechts fl. 450,- neer te leggen. Zet dit af tegen de complete Rilling-Bach-intekenprijs van fl. 2855,- en de keuze is kennelijk snel gemaakt. En wat dan? Dan heeft u alles in de kast staan van de componist die door Teldec groots wordt geafficheerd als “ONZE-LIEVE-HEER VAN DE MUZIEK”. En of dat verstandig is, waag ik te betwijfelen. Niet dat ik iets tegen de muziek van Bach heb, integendeel, ik heb die zeer lief. Maar er zijn twee dingen; er is de muziek en er is de uitvoering vastgelegd op cd. Gaat u voor de macht van het getal, kies dan voor één of meerdere Bach-edities en/of let de komende maanden extra op de kruidvatfolders bij u in de brievenbus. Kiest u echter voor bescheidenheid, maar wel voor hoge kwaliteit, leg uw oor dan te luisteren in een serieuze klassieke cd-speciaalzaak bij u in de buurt onder het verstandige motto: voor hetzelfde geld minder, maar wel beter. En u zult het zien, op de langere termijn betaalt zich dat uit in werkelijk luisterplezier!