Lof der Zotheid

Jordi Savall brengt ode aan Desiderius Erasmus

Een aantal meesters uit de wereld van de vertolkers van oude muziek behoeft hier geen nadere introductie of gelijk een goede wijn geen krans. Neem de Catalaan Jordi Savall. Al decennia lang behoort hij als bespeler van de viola da gamba én als leider van de ensembles Hèsperion XXI en La Capella Reial de Catalunya tot de absolute wereldtop. Ook met zijn op eigen label AliaVox uitgebrachte cd-projecten gooit hij vrijwel zonder uitzondering hoge ogen.
In de afgelopen jaren is naast een groot aantal ‘normale’ producties ook een in boekvorm gegoten serie sacd-uitgaven-met-boek toegevoegd. Die projecten stonden in het teken van Christophorus Columbus, Jérusalem, Don Quijote de La Macha, Jeanne D’Arc, Mare Nostrum, La Royaume Oublié, Dinastia Borgia & La Ruta de Oriente.

Nu is er nu een uitgave verschenen waarin een hoofdrol is weggelegd voor de ‘Lof der Zotheid’, het meest bekende werk van de Nederlandse humanist en filosoof Desiderius Erasmus (ca. 1467-1536). De omvangrijke productie draagt als titel ‘Erasmus van Rotterdam’ en omvat een uitgebreid boekwerk plus een vijftal sacd’s die als volgt zijn samengesteld:

Nr. 1: Hoogtepunten uit de Lof der Zotheid voorgedragen in het Frans en gelardeerd met 22 ‘Folias’ (naast 17 al eerder op de cd’s La Folia & Altre Folie uitgebrachte werken, bevat de sacd een vijftal nieuw opgenomen muziekstukken)

Nrs. 2 & 3: Nieuw opgenomen composities uit de tijd van Erasmus gelardeerd met gesproken teksten van Erasmus en Maarten Luther

Nrs. 4, 5 & 6: Alle muziek van de sacd’s 1, 2 en 3 zonder de gesproken teksten

Als extra biedt elke set een unieke code. Daarmee kunnen zonder bijkomende kosten de cd’s 1, 2 en 3 vanaf medio januari 2013 worden gedownload van het internet met de gesproken tekst in de taal van uw keuze, waaronder het Nederlands. Prelude biedt u de kapitale set tijdelijk aantrekkelijker geprijsd aan.

Erasmus van Rotterdam – Eloge de la folie

Bekijk deze cd