Mag ik verdomme even uitpraten!

De regering heeft grootse plannen met de publieke omroep. D66-staatssecretaris medy van der laan ontplooide vorig jaar al fantastische initiatieven voor de omroeporkesten die ze met de hulp van haar bevriende partijen wist te realiseren. Herinnert u zich de bussen nog gevuld met musici die optrokken richting Den Haag? De schoolreisjes zagen er ludiek uit, men roerde de trom maar het zette natuurlijk geen zoden aan de dijk. Wat er ook voor plannen uit de regeringskoker komen, Haagse kringen weten ze vrijwel altijd te realiseren. Dat heeft te maken met coalitievorming. Als jij dit, dan ik dat, mooi, dan doen we het zo, maar voor de helft en verder zien we wel hoe het uitpakt. Zijn omstreden plannen eenmaal door het parlement gejast, dan verstommen de stemmen. Zo werkt de vertegenwoordigende democratie.

Nu ligt er dus Het Plan voor de publieke omroep op tafel. Een van de onderdelen behelst de opheffing van de NPS. De staatssecretaris bezocht ter verdediging van haar plan manmoedig het hol van de leeuw. Het vuur werd haar nauw aan de schenen gelegd door bedreigde omroepmedewerkers. De bewindsvrouwe sloeg zich er heldhaftig door heen. “Mag ik verdomme even uitpraten!”

ogen_mvdl

Wat mij in de hele discussie opvalt is dat er uitsluitend gesproken wordt over het verdwijnen van televisieprogramma’s als NOVA, Buitenhof, Zembla en Andere Tijden. Niets over de radio. En zeker al niet over Radio 4. Als de NPS van de omroepkaart wordt geveegd, heeft dit ook consequenties voor programma’s als Diskotabel, Viertakt en het Ochtend- en Avondconcert. Oh, hoor ik de staatssecretaris voor cultuur al zeggen, boegbeelden als Viertakt en Diskotabel zullen zeker overgenomen worden door de publieken. Ik vrees dat het zo inderdaad zal gaan. De bespelers van Radio 4 zijn door eerdere plannen van mevrouw van der laan al geminimaliseerd. Zo trokken NRCV en EO aan hun stutten en verlieten het zinkende klassieke omroepschip. Met het verdwijnen van de NPS zullen vooral glimlachende types als Roland Kieft het gezicht van Radio 4 gaan bepalen. Ik heb nu al weinig op met de babbelprogramma’s op de wat nog steeds genoemd wordt klassieke zender maar als Radio 4 straks vooral nog wordt bespeeld door Cor-van-der-Laak-vriendelijke-omroepen als AVRO en TROS zie ik er helemaal geen been meer in.

Nota Bene
Eerder lanceerde Prelude een voorstel teneinde de Hilversumse vervlakking te keren. Het mocht niet baten, maar misschien leuk om het na te lezen…
De afbeelding is geplukt van de inmiddels ook een zachte dood gestorven A4-website van de NCRV.

platenbaas

Laatste nieuws!

Sesamstraatheld Pino heeft op 5 september 2005 te Den Haag regering en parlement de wacht aangezegd. Geheel in stijl bood hij op de tegenwoordig gebruikelijke ludieke wijze een petitie aan vergezeld van een kleine 100.000 handtekeningen van verontruste Nederlanders die vinden dat de NPS moet blijven. Bij de dames en heren parlementariërs was men danig onder de indruk van de vogel. De kans is dan ook groot dat staatssecretaris medy van der laan volgende week bakzeil haalt in de Tweede Kamer tijdens het debat over de toekomst van de publieke omroep. Haar partijgenoten Dittrich en Bakker (D66) zullen vrijwel zeker een motie indienen die het voortbestaan van de NPS in afgeslankte vorm zal garanderen. Het kan natuurlijk ook anders aflopen, maar het uitstapje naar Den Haag nemen ze de actievoerders niet meer af. (Zie ook: Makkers ten laatste male…)

Het allerlaatste nieuws: Kamerdebat over Publieke Omroep vier weken uitgesteld. De oppositie rekent zich rijk maar CDA-woordvoerder Joop Atsma belooft weinig goeds. Er zal hooguit op een enkel puntje wat gewijzigd worden in de plannen. Ben benieuwd waar vier weken achterkamertjes politiek toe kan leiden.

28.09.2005 – Dat leidt er dus toe dat de staatssecretaris haar omroepplannen heeft gewijzigd. De NPS mag blijven tot 2011. Komt allemaal voort uit ‘oprechte zorgpunten’. Hoe was het ook weer…regeren is vooruitschuiven? Wat in elk geval zeker is, is dat medy van der laan in 2011 geen staatssecretaris van Cultuur en Media (OCW) meer is.

06-10-2005 – Het blijft politiek in Den Haag. De staatssecretaris heeft weer eens een goed gesprek gehad. De NPS moet nu in 2008 sluiten. Voor Pino en zijn vrienden wordt een goed nest gezocht. Inmiddels begint het er aardig op te lijken dat rechtse politici liever bij Barend en Van Dorp zitten dan kritisch ondervraagd in NOVA. Wordt vervolgd…

10-10-2005 – De kogel is door de omroep. Om de toekomst mogelijk te maken gaat Hilversum op de schop. Voor de NPS valt het doek in 2008. De Publieken moeten vooral aan ‘opinie’ gaan doen. Met minder geld, dat wel. Onderwijl stoeien omroepbestuurders met de idee om de klassieke zender Radio 4 uit de ether te verbannen. Dat verzekert de toekomst van een landelijke publieke multiculturele muziekzender (FunX supported by BNN).