Magnepan: Hoge kwaliteit voor een meer dan redelijke prijs

De meeste muziekliefhebbers zullen zich niet al te zeer verdiepen in de bouw van de muziekinstrumenten waar ze naar luisteren. Dat is ook niet echt nodig. Waarom is het nuttig te weten welke materialen zijn verwerkt in de zangbodem van een piano of welke en hoeveel vernislagen de klankkast van een viool of cello moet hebben?

Bij het beoordelen van luidsprekers dient zich een andere praktijk aan. Technische vragen over frequentiebereiken, wattages en decibellen worden als vanzelfsprekend gesteld. Het lijkt erop alsof de antwoorden op die vragen de oplossing moeten bieden voor het probleem: ‘moet/mag ik de luidspreker nou mooi vinden of niet’? Simpel luisteren en afgaan op de eigen oren, zoals tijdens het bijwonen van een concert en daar gaat het toch eigenlijk om, lijkt opeens niet meer relevant. Vreemd eigenlijk, want luidsprekers moeten in tegenstelling tot muziekinstrumenten juist helemaal niet klinken. Het enige wat ze te doen hebben is geluid reproduceren, niets weglaten maar zeker ook niets toevoegen, het geluid moet ‘ongekleurd’ blijven. De klankkast van een viool is gemaakt van hout. Logisch, want hout kleurt, het resoneert en dat is ook de bedoeling: het laat de viool klinken, maar voor luidsprekers geldt een ander verhaal.

magnepan_2Indien een luidspreker niet mag kleuren is de logische consequentie: geen hout gebruiken, of beter nog: geen houten kast! Dat levert in de praktijk een paar probleempjes op. Zo moeten bijvoorbeeld onderdelen ergens aan vastgemaakt kunnen worden. De hoofdtaak van een luidspreker is het verplaatsen van lucht. Muziekinstrumenten verplaatsen immers lucht en als we thuis het timbre en de opstelling zoals tijdens het concert zo correct mogelijk willen (her-)beleven dan moet er ook in de huiskamer een zekere hoeveelheid lucht verplaatst worden. Een groot stralend oppervlak is daarbij aan te bevelen. Er dienen dan wel lichte materialen gebruikt te worden, materialen die zich gemakkelijk laten aansturen, waardoor nuances in de luchtverplaatsing duidelijk waarneembaar zijn. Het geluid wordt dan als doorzichtig, luchtig en levensecht ervaren.magnepan_3De extreem platte schermweergevers van Magnepan beschikken over een aantal logische eigenschappen: er is geen houten kast, er is een groot trillend vel van kunststof en de gebruikte folie is flinterdun. Er moet echter, zoals vaker in het leven, een compromis gesloten worden tussen het ideaal beeld en de praktijk. Zo mag een luidspreker niet al te veel het interieur aantasten, zo groot als een orkest kunnen luidsprekers dus niet zijn. Magnepan biedt het ideale compromis: luidsprekers in klein en groot formaat, alle herkenbaar aan die levensechte luchtigheid. Met name voor het beluisteren van klassieke muziek is de Magnepan een ideale luidspreker. Het is mede daarom dat een paar Magnepans, type MG-12 als monitor-luidsprekers in gebruik is bij Prelude.

magnepan_1Magnepan luidsprekers reproduceren geluid alsof je erbij bent!