Gerrit van Honthorst (1590-1656): De aanbidding van de herders, 1622

Magnifieke versie van Bachs Magnificat door het Dunedin Consort

Indien u de activiteiten van Prelude al langere tijd volgt zal het u niet zijn ontgaan dat ik een groot bewonderaar ben van het Schotse Dunedin Consort. De Linn-registraties van bijvoorbeeld de Matthäus– en Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach en zeker ook de Messiah van George Frideric Handel van het ensemble onder leiding klavecinist/organist John Butt zijn wat mij betreft eerste keuzes. Nu is er door Linn een sa-cd uitgebracht met een reconstructie van Bachs eerste kerstviering in dienst van het Leipziger stadsbestuur. Dankzij musicologisch onderzoek van John Butt kunnen we kennismaken met de vesperviering zoals die onder de muzikale leiding van Bach plaatsvond op woensdag 25 december 1723 in de Nicolaikirche in Leipzig.
Naast het bekende Magnificat BWV 243a weerklonken destijds ook de kerstcantate Christen, ätzet diesen Tag BWV 63 en een aantal preludes voor orgel in de Nicolaikirche. Tevens is er een aantal kerkelijke gezangen vastgelegd die samen met het motet Hodie Christus natus est van Giovanni Gabrieli de Leipziger kerstviering in 1723 compleet maakten.

Via de cd-link hieronder kunt u de slotdelen van het Magnificat beluisteren. Een uitgebreide verhandeling van John Butt aangaande zijn reconstructie van de kerstviering leest u in diens artikel J.S. Bach’s First Christmas in Leipzig.

J.S. Bach: Magnificat & Christmas Cantata BWV 63

Bekijk deze cd