Meneer Koudstaal, waarom toch altijd zoveel kritiek…

Als eigenaar van Prelude heb ik bij sommigen (of misschien wel bij velen) de naam het met tal van zaken de klassieke-muziekmarkt betreffende niet eens te zijn. Ook vinden sommigen (of misschien wel velen) het vreemd dat ze voor cd’s die maar wat vaak weerklinken via de commerciële zender Radio 4 niet direct bij Prelude terecht kunnen. Laatst nog bezocht iemand de winkel met een aantal vragen:

1. Heeft u cd’s van Cecilia Bartoli?
2. Heeft u wel de nieuwste cd van Janine Jansen?
3. En het Requiem van Fauré van Ton Koopman?
4. Ook al niet, wat heeft u dan eigenlijk wel?
Voor dit soort situaties heb ik het volgende antwoord paraat: “Een prachtige door mijzelf samengestelde collectie klassieke cd’s bedoeld voor met name nieuwsgierige liefhebbers van oude muziek die zich de wet niet laten voorschrijven door recensenten van de diverse bladen of de mooipraters van Radio 4.”
De vragensteller in kwestie nam de moeite even wat te grasduinen in de op label gesorteerde winkelcollectie. Na het een en ander beluisterd te hebben verliet hij met een aantal Prelude-aanraders gelukkig (met de muziek!) de winkel.

U begrijpt natuurlijk wel dat het zakelijk niet in Preludes belang is bepaalde massaal door de media gepromote cd’s niet in de collectie op te nemen. Voorzien van de gouden sticker ‘Prelude Aanrader’ zouden ze verhandeld kunnen worden gelijk oliebollen bij de warme bakker in de maand december. Neem bijvoorbeeld de nieuwste cd van de Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes. Delen van die cd worden deze week aan elkaar gebabbeld door de AVRO-coryfeeën Maartje van Weegen en Hans van den Boom. Aan aandacht dus geen gebrek. Luistert u naar een compilatie van de Licht-op-Vier-presentator:

Laatst ontving ik een vooraankondiging van de Bach-cd van Engeltjes. Daarin stonden onder meer deze wervende woorden: ‘Twee weken voor Kerst verschijnt misschien wel één van de mooiste SACD’s van 2008! Zie bijgevoegde release info! Maarten Engeltjes J.S. Bach – Alto Cantatas’.
Op de website van de zanger staat over zijn Bach te lezen: ‘De CD zal omstreeks de 15e december via deze website te verkrijgen zijn en uiteraard bij alle (!) klassieke vakhandels in Nederland.’
Het is spijtig hier te moeten melden, dat dit bij Prelude dus niet het geval zal zijn. Oprecht belangstellend vroeg ik de cd-distributeur mij een exemplaar ter beoordeling toe te sturen. Zo kon ik aandachtig en met alle goede wil tussen de oren luisteren naar de Bach van Engeltjes. Het viel me, laat ik me voor de verandering eens vriendelijk uitdrukken, niet echt mee. Om weer een beter gevoel tussen de oren te krijgen, legde ik snel míjn mooiste sa-cd van het jaar 2008 in de lade van de cd-speler: Bachs Mattheuspassie uitgevoerd door The Dunedin Consort & Players onder leiding van John Butt. Dat bracht me er weer bovenop.

Gelukkig voor Engeltjes ben ik niet meer dan een vreemde eend in de bijt en zal het met de verkoopaantallen van zijn nieuwste product wel goed komen. Zo reikt de recensent van het Nederlands Dagblad hem deze hand: ‘Er is een aantal redenen te noemen waarom deze cd een aanbeveling verdient. Allereerst de prachtige altstem van de jonge countertenor Maarten Engeltjes. In de tweede plaats de mooie muziek van Bach, waarbij Engeltjes begeleid wordt door het fraai spelende Concerto d’Amsterdam. In de derde plaats de manier waarop het basso continuo tot klinken komt. […] Ten slotte is er nog de opname die enerzijds direct en verstaanbaar is, maar waar de ruime akoestiek van de grote Dordtse kerk toch nog hoorbaar is. Kortom, een aanrader, deze sympathieke Bach-cd.’

Mocht u in plaats van de mijne liever de mening van de ND-recensent volgen dan kunt u Engeltjes’ Bach direct verkrijgen via dit webadres. Zo ziet u maar weer, ik mag dan af en toe wat streng zijn, de beroerdste ben ik nou ook weer niet…

Nota bene I

De muziekredactie van het dagblad Trouw vindt Engeltjes’ Bach vooral hups. In het kader van de vrije nieuwsgaring dit bericht uit misschien wel de beste krant van Nederland van 3 januari 2009:

hupse_bach_engeltjes_trouw_jan09

Nota bene II

Leest u vooral ook het vervolg van dit verhaal: Het schaamrood zou ze naar de kaken moet stijgen!