Mijn eerste Beethoven, van aardbeien en sperziebonen…

In de zomer van 1965 maakte de opbrengst van het plukken van aardbeien en sperziebonen het mogelijk dat ik een door Deutsche Grammophon uitgebrachte LP met het vijfde pianoconcert van Ludwig van Beethoven aan mijn toen nog bescheiden klassieke muziekverzameling kon toevoegen. Voor de uitvoering tekenden pianist Wilhelm Kempff en de Berliner Philharmoniker onder leiding van Ferdinand Leitner. Wat was ik verguld met mijn eerste Beethoven op geluidsdrager! Als de dag van gisteren herinner ik mij de momenten dat ik keer op keer de naald van mijn tweedehands gekochte DUAL-platenspeler liet zakken in de groef een paar millimeter voor aanvang van het slotdeel. De overgang van het adagio un poco mosso naar het rondo allegro, ik kon er geen genoeg van krijgen. Sterker nog, met mijn muziekkennis van toen gold die passage voor mij als het meest fraaie muziekmoment aller tijden. Inmiddels weet ik meer, maar mijn liefde voor Beethoven heeft daar niet onder geleden.

beethoven_kempff_leitner

Van deel twee naar drie…

Het moet in 1987 zijn geweest dat een paginagrote recensie in de Volkskrant verwees naar een cd met Beethovens Keizersconcert uitgevoerd door de Amerikaanse fortepianist Anthony Newman en het ensemble Philomusica Antiqua Londen. Musici als Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, Sigiswald Kuijken, Jos Van Immerseel en Frans Brüggen brachten mij al op het spoor van de historische uitvoeringspraktijk en dan nu mijn favoriete pianoconcert te horen met instrumenten uit de tijd van de grote meester zelf! Dat moest iets voor mij zijn. Mijn lokale muziekhandelaar deed er een kleine maand over om de door het Amerikaanse Newport Classic uitgebrachte cd voor mij in huis te halen. Thuis belandde de cd direct in mijn Philips CD 100 en via de drukknopjes zocht ik mijn favoriete moment op. Nog steeds herinner ik mij de sensatie die zich van mij meester maakte. Beethoven herontdekt! Het voelde als in 1965…

beethoven_newman

Een halve eeuw later valt tijdens het herschikken van wat oude privé-cd’s mijn oog op de afbeelding van Anthony Newmans Beethoven ‘Performed on Period Instruments’. Het moet meer dan twintig jaar geleden zijn dat ik er voor het laatst naar luisterde. U raadt het al. Alsof de tijd heeft stilgestaan, het gevoel van toen is er opnieuw. De cd in kwestie blijkt al jaren geleden geschrapt uit de catalogus. Vast en zeker ingehaald door navolgers als Steven Lubin en Melvin Tan. Zelfs op de website van Newport Classic kom ik Anthony Newmans Beethoven niet meer tegen. Ten onrechte is zijn Beethoven opgelost in de tijd. Doodzonde! Daarom neem ik de vrijheid u mijn lievelings-Beethoven in streaming audio aan te bieden.