‘Mozart en Frankrijk’ briljant gebracht door Frans duo in Baarnse Paaskerk

Van te voren wist ik gewoon dat het openingsconcert van de door Prelude geïnitieerde Oude Muziek-serie in de Baarnse Paaskerk op een fantastische wijze de toon zou zetten voor het vervolg van het seizoen. In de aanloop naar het concert is niet alleen de website van Prelude ingezet. Ook de regionale media besteedden uitgebreid aandacht aan het Baarnse optreden van het Franse duo Stéphanie-Marie Degand (viool)/Violaine Cochard (klavecimbel). Zelfs Radio 4 gaf ruim aandacht aan het concert dat onder de titel ‘Mozart en Frankrijk’ op 20 september op stapel stond in de Paaskerk. Naast vioolsonates van Wolfgang Amadeus Mozart vermeldde het programma composties van de Franse componisten Jacques Duphly, Jean-Philippe Rameau en François Couperin.

Laat ik niet onder stoelen en banken steken dat ik rekende op een spreekwoordelijke ‘volle bak’. Dat mocht niet zo zijn, maar de ruim honderd liefhebbers die wél de moeite namen om het concert bij te wonen kregen een avond voorgeschoteld die zij niet licht zullen vergeten. De wijze waarop Stéphanie-Marie Degand en Violaine Cochard de vioolsonates van Mozart en Duphly voor het voetlicht brachten was fenomenaal! Maar ook de oudere Franse meesters Rameau en Couperin kregen een eerbetoon van jewelste. Mijn hemel, wat soleerde de klaveciniste in de vier Pièces pour clavecin van Rameau!

Hoe fraai het optreden van de beide Franse musici ook was en hoezeer hun concert door de in de Baarnse Paaskerk verzamelde liefhebbers ook werd gewaardeerd, het blijft teleurstellend dat dit soort concerten steeds minder bezoekers weet te trekken. Heeft het van doen met overvolle agenda’s, kwalitatief hoogwaardige programma’s op televisie waar je voor thuis moet blijven of bieden dit soort concerten vandaag de dag gewoon te weinig entertainment? Wie het weet mag het zeggen, maar feit is wel dat het organiseren van dergelijke concerten een steeds heikeler zaak wordt. Dit seizoen weet zich nog gedekt door voldoende financiële middelen, maar voor volgende jaren ziet er somber uit…

Mag ik u ter illustratie van de hoge kwaliteit die doorgaans de concerten in de Paaskerk kenmerken trakteren op de vertolking van Mozarts sonate voor klavecimbel en viool in G groot KV 7 door Stéphanie-Marie Degand en Violaine Cochard. Misschien trekt het u over streep om het eerstvolgende concert van de serie in de Paaskerk op zaterdagavond 1 november 2014 te bezoeken. Dan is een ander Frans duo te gast, te weten Emmanuel Jacques (cello) en Maude Gratton (fortepiano) met een programma dat eer bewijst aan de Frans/Engelse componist André George Louis Onslow (1784-1853). Meer bijzonderheden aangaande dat concert treft u binnenkort aan op deze website.

(Foto: Adriaan van Wijck)