Muzieksamensteller ‘A4’ ontdekt Spaanse koloniale muziek

De muzieksamensteller van NCRV’s Radio 4-programma A4, Robert Andriessen, is met de keuze voor zijn eerste ‘A4-CD VAN DE WEEK’ het jaar 2004 voortvarend van start gegaan. De gekozen opname draagt als titel ‘Villancicos y Danzas Criollas’ en bevat muziek tussen 1550 en 1750 gecomponeerd in het door de Spanjaarden en Portugezen gekoloniseerde Zuid-Amerika. Voor de uitvoering tekenen de ensembles La Capella Reial de Catalunya en Hespèrion XXI, beide onder leiding van de onvolprezen Catalaanse gambist Jordi Savall. Het moet gezegd, het is een prachtige cd. Niet voor niets plaatste Prelude deze Savall al medio december 2003 op haar webpagina met actueel aanbevolen cd’s.

Op de website van A4 schrijft Andriessen onder andere: ‘Diverse barokensembles hebben zich in de afgelopen jaren gestort op de muziek uit de koloniën. Een interessant en nog nauwelijks ontgonnen gebied in de muziekgeschiedenis. Helaas waren de cd-producties die het resultaat waren van deze inspanning niet altijd van even hoog niveau. Nu heeft de gerenommeerde Oude-muziekspecialist Jordi Savall zich ook in deze strijd gemengd. En het resultaat van zijn eerste inspanning op dit gebied mag er meteen wezen.’

Nou heb ik in het algemeen gesproken al niet zo’n hoge pet op van de muzieksamenstellers die betaald uit publieke omroepgelden aan het werk zijn bij Radio 4, maar dit slaat echt alles. In 1992 herdacht de wereld dat Christopher Columbus vijfhonderd jaar eerder Amerika ontdekte. In de aanloop naar en rond dat jubileumjaar nam Jordi Savall met zijn musici diverse cd’s op met werk van componisten als Joan Cererols, Pedro Guerrero, Juan Hidalgo en Mateo Flecha. Laten deze namen nu ook prominent prijken op het lijstje van componisten dat te vinden is op de achterzijde van de cd-verpakking van de nieuwste Savall met muziek uit de Nieuwe Wereld. In de uitzending van 5 januari 2004 hoorde ik NCRV’s muzieksamensteller in een mondelinge toelichting op zijn keuze spreken over ‘ensembletjes’ die het ook geprobeerd hebben met deze muziek.
In de afgelopen 15 jaar hielden vooraanstaande Oude Muziek-ensembles als The Harp Consort o.l.v. Andrew Lawrence-King, het Ensemble Elyma o.l.v. Gabriel Garrido en Al Ayre Español o.l.v. Eduardo Lopez Banzo zich uitvoerig bezig met dit erfdeel van het Iberische schiereiland. Mag ik het bij deze constatering laten, opdat u zelf uw conclusies uit mijn platte pet kunt trekken?