‘Nel Giardino di Partenope’ – Napolitaanse cellosonates van bovenste plank

Er verschijnen cd’s die je direct bij de strot grijpen. Neem de nieuwe Arcana-productie ‘Nel Giardino di Partenope’. De Italiaanse cellist Gaetano Nasillo heeft samen met celliste Sara Bennici en klavecinist Michele Barchi de cd volgespeeld met Napolitaanse sonates van de hand van de componisten Porpora, Pergolesi, Lanzetti, De Ruvo, Alborea, Supriani, Pericoli en Greco. Het uitspreken van deze exotische namen zorgt al voor veel muzikale klanken, de cellosonates maken het feest compleet. Ze maken duidelijk waarom Napels in de tweede helft van de achttiende eeuw dé stad was waar dit genre hoogtij vierde.
In het bij de cd geplaatste luistervoorbeeld en uit onderstaande YouTube-video komt de klasse van de musici al helder naar voren, gelooft u mij dat elk deel van de cd dit bewijs had kunnen leveren.

In 2011 verraste Gaetano Nasillo de liefhebbers van dit repertoire al met een cd waarop composities zijn vastgelegd van de Italiaan Carlo Graziani. Ik heb even in de boeken gekeken en daaruit kan ik opmaken dat Prelude blijkbaar veel te weinig liefhebbers van de cello heeft kunnen overtuigen om die cd aan hun collectie toe te voegen. Ik maak van de gelegenheid gebruik die cd nog eens extra onder uw aandacht te brengen. U doet uzelf een groot plezier door de moeite te nemen naar beide via de linkblokjes hieronder te vinden geluidsvoorbeelden te luisteren. Als u dit plezier wilt vergroten dan stuur ik u de cd’s volgaarne toe. Ik merk wel op dat de aanbiedingsprijs voor de Graziani een tijdelijke is.

Nel Giardino di Partenope – Sonate Napoletane per Violoncello

Bekijk deze cd

Graziani: In viaggio verso Breslavia – Sonate a violoncello solo e basso

Bekijk deze cd