Er zijn cd’s die ik wat meer wil delen met liefhebbers van klassieke muziek. Het is waar, ik ben handelaar in klassieke cd’s en om die functie in stand te houden moet ik met Prelude een zekere omzet maken. Mocht u denken dat de aanbevelingen dus uit verdachte hoek komen dan heeft u het mis. Uit de winstmarge die de verkoop oplevert worden met name de middelen bekostigd die mij ten dienste staan u te voorzien van informatie over nieuw uitgebrachte cd’s. Producties die er mijns inziens toe doen dus. Dat gebeurt op Preludes website in vrijwel alle gevallen zonder aanvullend commentaar. De bijgevoegde muziekvoorbeelden moeten voldoende bieden om een indruk te geven van hetgeen de aanbevolen cd’s te zeggen hebben. Op de pagina Spotlight worden op gezette tijden cd’s geplaatst waar ik zo door word verrast, dat ik die middels wat toegevoegde woorden van extra attentie wil voorzien. Ik weet dat die aanbevelingen bij een aantal liefhebbers in goede aarde vallen en hier past dan ook mijn erkentelijkheid.
Dit geschreven hebbende doe ik u kond van een nieuw uitgebrachte cd van het label Christophorus. Die brengt een kwartet solo-cantates van de Duitse componist Christoph Graupner (1683-1760). Het vocale aandeel komt fraai voor rekening van de sopraan Miriam Feuersinger. Het Capricornus Consort Basel, met als gast de barokhoboïste Xenia Löffler, begeleidt exemplarisch.
Over Graupner kan een bijzonder verhaal worden verteld. Het grootste deel van zijn werkzame leven bracht hij door aan het hof van landgraaf Ernst Lodewijk von Hessen-Darmstadt (1667-1739) en diens opvolger Ludwig VIII (1691-1768). Productief als hij was componeerde hij meer dan 1400(!) geestelijke cantates. Die waren voornamelijk bedoeld voor de zondagse eredienst in de hofkapel van zijn werkgever. De lengte van de muziekstukken lag steeds rond de twintig minuten. Mooi genoeg voor de predikant die er zijn dienst mee lardeerde. Het tekent de bescheidenheid en vroomheid van de componist dat hij zich nooit liet portretteren én dat hij zijn composities na die te hebben uitgevoerd opborg in een grote kist om ze daar niet meer uit tevoorschijn te halen. Bij testament bepaalde Graupner dat de partituren na zijn dood vernietigd moesten worden. Een conflict tussen de familie Graupner en de landgraaf zorgde ervoor dat het zover niet kwam. Zo bleef het grootste deel van zijn composities, dat ook ontkwam aan vernietigende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, behouden. De partituren bevinden zich nu in de universiteitsbibliotheek van Darmstadt. De afbeelding boven laat zien dat het ook in visueel opzicht ware kunststukjes zijn. In de afgelopen paar jaar is er al het een en ander boven water gekomen uit deze bron van composities, vooral ook dankzij het wetenschappelijk speurwerk van de Belgische musicoloog Florian Heyerick. De cd van het Capricornus Consort Basel bevat opnieuw drie wereldpremières die de kwaliteit van de componist Graupner bewijzen.
Luistert u via onderstaande cd-link naar het de aria ‘Seufzt und weint, ihr matte Augen’ uit de cantate Ach Gott und Herr GWV 1144/11, gevolgd door een recitatief en een da capo van genoemde aria.
Graupner: Himmlische Stunden, selige Zeiten