Nieuwsbrief april 2018

In de Volkskrant bestempelde kortgeleden een ingezonden-brievenschrijver Johann Sebastian Bachs Matthäus-Passion als een ‘grotendeels saai niemendal met hier en daar een mooi choraal’. Wat hem betreft mag Goede Vrijdag als Aanstel Vrijdag aan het kruis worden genageld. De redactie van de Volkskrant kwalificeerde de onzinnige opinie als Brief van de dag…

Het zijn jaarlijks terugkerende rituelen: in de Lijdenstijd staat Nederland bol van al dan niet in vertaalde en versimpelde varianten gestoken MP’s en van alle kanten strooit men pro’s en contra’s uit over de zin en onzin van Bachs meesterwerk. Verstopt achter een pilaar volgde ik in de Grote Kerk van Naarden, voor vijftig euro ver van het muziekpodium gezeten, via een televisiescherm de meest heilige aller samenkomsten. Ik moet bekennen dat ik mij in deze entourage om meerdere redenen niet echt thuis voelde en heb me dan ook voorgenomen de MP voortaan privé aan de hand van het Dunedin Consort te beleven in de beslotenheid van mijn luisterkamer. Mocht ik echter ooit door een godswonder in aanmerking komen voor een plaats op de voorste rij in de Naardense kerk dan zal ik die drinkbeker vanzelfsprekend niet aan mij voorbij laten gaan. Tot zover de berichtgeving over wat rimpelingen in de Lijdenstijd, een periode die ondanks de vele tientallen uitvoeringen van Bachs’ Matthäus in den lande door steeds meer zielen beleefd wordt vanuit het evangelie van The Passion.


In de troostvolle wetenschap dat ik niet alleen sta in mijn passie voor oude klassieke muziek laat ik u weten dat het alleszins aan te raden valt de pagina met actueel door Prelude aanbevolen cd’s te bezoeken. Om u een gemakkelijk hanteerbaar overzicht te bezorgen is de Etalage van Prelude gevuld met de aanraders die in de afgelopen maand maart zijn toegevoegd aan de collectie van Prelude.


Les Basses Réunies

Maak ik u graag ook attent op het afsluitende concert van de serie Oude-Muziek-Concerten in de Baarnse Paaskerk. Op zaterdagavond 21 april as. treedt daar het fameuze Franse ensemble Les Basses Réunies van en met de cellist Bruno Cocset op. Aan het concert verlenen onder anderen de violist Ryo Terakado en gambist Guido Balestracci hun medewerking. Het op speciaal verzoek van Prelude vastgestelde programma met muziek van Johann Sebastian Bach & Francesco Geminiani vermeldt ook werken van een aantal van hun Keltische tijdgenoten. Het belooft een alleszins prachtige afsluiting van een bijzonder muziekseizoen te worden!


Ensemble Clematis

Het optreden van het Belgische Ensemble Clematis vorige maand in de Paaskerk was ook van de bovenste plank. Luistert u naar de concertregistratie van Antonio Vivaldi’s Sonata La Folia en uw dag kan niet meer stuk…


Nieuwe concertserie Oude Muziek
belooft veel moois!

Met optredens van onder meer Café Zimmermann, The Bach Players, Les Plaisirs du Parnasse, de sopranen Miriam Feuersinger en Monika Mauch, en de inzet van zelden gehoorde instrumenten als de hurdy gurdy, salterio en enkelvoudige pedaalharp heeft het muziekseizoen 2018-2019 veel moois voor u als liefhebber in petto! De organiserende Stichting Kunst & Cultuur Baarn mag zich inmiddels een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling noemen en dat biedt donateurs en sponsoren van de stichting veel belastingvoordeel!

Voor een compleet overzicht van de concerten bezoekt u de Concertpagina seizoen 2018-2019.

Welkom!

Ondertussen bent u als lid van het Genootschap Prelude Connaisseurs na een gemaakte afspraak van harte welkom in de Luisterkamer van Prelude. Daar kunt u ‘ouderwets’ onder het genot van een kopje koffie kennis maken met het aanbod van Prelude zoals tot voor een jaar geleden mogelijk was in de Baarnse Laanstraatwinkel van Prelude.


Met muzikale groet,

Kees Koudstaal

Hulp nodig bij het inloggen? Raadpleeg de handleiding!