Nieuwsbrief december 2017

Beste liefhebbers van het betere genre klassieke muziek,

In Preludes laatste nieuwsbrief van dit jaar reik ik u graag een troostvolle boodschap aan. Wellicht verkeert u net als ik in de veronderstelling deel uit te maken van een uitstervend ras. Welnu, dat blijkt niet zo te zijn! Onderzoek van de Universiteit van Cambridge wijst uit dat persoonlijke muzieksmaken zich in de loop der jaren wel degelijk kunnen ontwikkelen. Jongeren die nu klassieke-muziekconcerten nog mijden als poelen van saaiheid, krijgen volgens de onderzoekers op latere leeftijd, als intellect, status en emotionele volwassenheid belangrijker zijn geworden, te maken met een verschuiving van hun muzikale voorkeur naar de meer verfijnde klassieke muziek. Dat is een hoopgevend signaal en verklaart mijn herinnering aan het in hoofdzaak grijze publiek dat ik vijftig jaar geleden al waarnam tijdens mijn eerste bezoek aan de Rotterdamse Doelen. Ik wil maar zeggen, de overdaad aan grijze kapsels en kale kruinen in concertzalen is van alle jaren en zal zo blijven!

Het geruststellende onderzoek maakt dat ik mij minder verbaas over het muziekklimaat dat heerst in politiek Den Haag. Nog nooit lag de gemiddelde leeftijd van kamerleden lager dan nu. Met de verjonging die zich heeft voltrokken in de Tweede Kamer kunnen ooit belangrijke cultuurdragers in onze samenleving als klassieke muziek en opera rekenen op steeds minder overheidssteun. Een nieuwkomer mag koketteren met een vleugel op zijn werkkamer en ’s lands eerste minister consumeert dagelijks op eigen klavier een sonate van Scarlatti, voor het overige zijn het vooral de genres heavy metal, pop, urban, dance en het Nederlandse lied waarmee de smartphones van de Haagse politici zijn gevuld. Bij hen zal het door de Raad voor Cultuur uitgebrachte advies, waarin wordt gepleit subsidies meer ten goede te laten komen aan die muziekstijlen, dan ook in goede aarde vallen. Waarom als overheid überhaupt nog geld steken in hobby’s waar vooral de witte Nederlandse elite van profiteert? Die vraag kan het best beantwoord worden aan de hand van de hieronder geplaatste concertregistratie van een deel van het concert dat het ensemble Radio Antiqua vorige maand verzorgde in de Baarnse Paaskerk. Het is echter zeer de vraag of die boodschap binnen zal komen bij de meerderheid van de jeugdige Haagse politieke elite…


Twee concerten in de Paaskerk deze maand

Op zaterdagavond 9 december a.s. is de Catalaan Xavier Díaz-Latorre te gast in de aan de Oude Utrechtseweg in Baarn gelegen Paaskerk. Op uitnodiging van Prelude brengt hij daar op vihuela een programma met muziek van de Spaanse componisten Luys de Narváez (ca. 1500-ca. 1550) en Gaspar Sanz​​​​​​​​​ (1640-1710). Een week later, 16 december, is het de beurt aan het Franse ensemble La Rêveuse om de liefhebbers van de viola da gamba te verblijden met het programma Marin Marais «Fête Champêtre».

U bent van harte uitgenodigd de concerten te bezoeken!


December cadeaumaand

Ooit behoorde de klassieke cd tot de favoriete december-cadeaus. Daar is al jaren geen sprake meer van. Voor u als lezer van deze nieuwsbrief ligt dit waarschijnlijk anders. Het alleen voor leden van het Genootschap Prelude Connaisseurs toegankelijke overzicht met recent uitgebrachte klassieke top-cd’s kan in elk geval een belangrijke inspiratiebron vormen bij het opstellen van uw verlanglijstje. En let wel, voor elke beurs is er wat fraais te vinden! Eerst even in de etalage kijken? Kan ook!

Ik kan het niet laten in deze nieuwsbrief één cd speciaal onder uw aandacht te brengen. Terwijl ik aan deze nieuwsbrief werk, weerklinkt in de Luisterkamer van Prelude de cd Die stille Nacht van het ensemble L’Armonia Sonora van de Nederlandse gambiste Mieneke van der Velden. De op de cd vastgelegde muziek van Georg Philipp Telemann met als solist de bas Peter Kooij wordt echt hemels verklankt!

Telemann: Die stille Nacht

Bekijk deze cd


Welkom

En dan nog dit. Van september 1990 tot april 2017 was de maand december traditioneel de drukste winkelperiode van Prelude. Weet dat Prelude Connaisseurs van harte welkom zijn in de Luisterkamer van Prelude op het Baarnse adres ’t Jaagpad 5. Een afspraak is snel gemaakt: telefoon 06-46633954.

Wens ik u tenslotte een mooie maand december toe met alvast de gebruikelijke goede wensen voor het aanstaande Kerstfeest en de jaarwisseling.

Kees Koudstaal

 

Hulp nodig bij het inloggen? Raadpleeg de handleiding!

Luisteronderzoek Concertzender