Nieuwsbrief januari 2020

Allereerst en bovenal wens ik u en de uwen een gezond en duurzaam 2020 toe. Het belooft in meerdere opzichten een bijzonder jaar te worden. Ook voor Prelude. De winkel ging dertig jaar geleden van start met de verkoop van klassieke cd’s en het organiseren van luisteravonden & concerten. Een jubileumjaar dus. En, dat verklap ik alvast, 2020 heeft verrassend nieuws voor u in petto!
Daar hoort u later meer van.


Nieuwjaarsconcert

Om samen met u op het nieuwe jaar te toosten bent u van harte uitgenodigd het nieuwjaarsconcert op zaterdagavond 11 januari in de Baarnse Paaskerk bij te wonen. Concerto d’Amsterdam brengt dan samen met de Sloveense mezzo-sopraan Barbara Kozelj een klinkend barokprogramma! Na afloop van het concert zonder pauze heffen we met elkaar het glas op 2020! Relaties van Prelude en vaste bezoekers van de Oude Muziek Concerten in de Paaskerk betalen een gereduceerde toegangsprijs.


De Etalage

Als steeds treft u in de Etalage een actueel overzicht aan van cd-producties die in de afgelopen maand aan de collectie van Prelude zijn toegevoegd plus een aantal uitgaven dat in de loop van deze maand op voorraad komt. U komt er ook de eerste niet te versmaden Gids-cd van het jaar 2020 tegen.


Muziek uit de Nieuwe Wereld

Theodoor de Bry (1528-1598) ‘Spanjaarden in de Nieuwe Wereld’

Vanzelfsprekend bent u ook op zaterdagavond 25 januari van harte welkom in de Paaskerk. Dan komt het ensemble Seconda Prat!ca naar Baarn met een programma vol vocale en instrumentale muziek uit de Nieuwe Wereld. Na de verovering van het continent door de Spanjaarden en Portugezen vonden daar niet alleen verschrikkelijke slachtingen plaats onder de inheemse bevolking, maar paradoxaal genoeg ontstond er ook prachtige muziek die in veel gevallen werd uitgevoerd door gekerstende lokale musici. Seconda Prat!ca schetst daar komende 25 januari een boeiend beeld van in de Paaskerk. Het programma komt overeen met de op de cd Nova Europa van het ensemble vastgelegde muziek.

Bekijk Seconda Prat!ca op YouTube


Eerbetoon aan Beethoven

Dit jaar gaat de boeken in als het Beethovenjaar. De grote meester zag in 1770 in het Duitse Bonn het levenslicht en groeide uit tot een van de belangrijkste componisten die de geschiedenis heeft voortgebracht. Hier leest u over Preludes eerbetoon aan de componist.


En dan nog dit…

Het is een bekend gegeven, er wordt minder post aangeboden bij PostNL. Dit brengt niet alleen met zich mee dat de oranje brievenbussen steeds minder voorkomen in de openbare ruimte, ook de postzegelprijs wordt jaarlijks verhoogd. Met ingang van 2020 bedraagt de prijs van een postzegel 91 eurocent. Als u zich bedenkt dat een cd inclusief verpakking al gauw meer dan 100 gram weegt en er derhalve voor € 3,64 (meer dan acht ouderwetse guldens!) aan postzegels op een verzendenvelop moet worden geplakt dan begrijpt u mijn zorg. Maar er is meer. Tot enige tijd geleden ontving Prelude ook regelmatig in het buitenland geplaatste bestellingen. Door het krankzinnige bedrag van € 8,70 dat dan aan postzegels moet worden geplakt is het al langere tijd definitief afgelopen met het leveren van cd’s aan liefhebbers buiten onze landsgrenzen.

Resi Becker, zij is de directeur van Mail Nederland, laat via de website van PostNL weten dat de samenvoeging van de postnetwerken van Sandd en PostNL leidt tot één sterk Nederlands postnetwerk. Zo blijft de postbezorging voor iedereen in Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar, aldus mevrouw Becker. De prijsverhoging noemt zij gematigd en in lijn met de afgelopen jaren.

Mijn lijn van verwachtingen laat zien dat naast de al verminderde belangstelling voor klassieke cd’s de hoge verzendtarieven een zware wissel gaan trekken op de toekomst van Prelude…