Nieuwsbrief maart 2018

Met het oog op het afscheid van de fysieke winkel in de Baarnse Laanstraat en de introductie van de vernieuwde website/internetwinkel is een jaar geleden het Genootschap Prelude Connaisseurs geïntroduceerd. Als lid van dat genootschap geniet u een aantal voordelen. Zo heeft u exclusief toegang tot het besloten deel van de website met extra informatie over recente cd-producties plus aantrekkelijker prijsstellingen voor actuele aanraders. Bovendien bent u als Connaisseur na een gemaakte afspraak van harte welkom in de Luisterkamer van Prelude. Daar kan ‘ouderwets’ onder het genot van een kopje koffie uitgebreid kennis worden gemaakt met de nieuwste aanraders van Prelude.

Een klein aantal vaste afnemers van Prelude-aanraders met wie ik een jarenlange zakelijke, soms bijna vriendschappelijke relatie onderhield, is vorig jaar om ‘principiële’ redenen afgehaakt. Ik prijs mij gelukkig met het feit dat ik met het huidige aantal leden van het Genootschap Prelude Connaisseurs als kleine speler op de markt liefhebbers van uitgelezen klassieke cd-producties van dienst kan zijn…

Gewijzigde spelregels

Omdat ik mij vooral met muziek wil bezighouden, en minder met administratief gedoe, komt er verandering in de spelregels aangaande het Genootschap Prelude Connaisseurs. De jaarlijkse bijdrage van dertig euro wordt ingaande heden omgezet in een eenmalig aanmeldingsbedrag. Wat blijft staan, is dat die bijdrage binnen een jaar na betaling in drie etappes van tien euro kan worden verrekend met geplaatste bestellingen.


Het is niet altijd eenvoudig kiezen…

In de afgelopen maand bracht Prelude meer dan dertig aanraders via de internetwinkel onder uw aandacht. Misschien wel de meest in het oog springende is de cd Larmes des Résurrection van het ensemble La Têmpete. Hun kijk op het Opstandingsverhaal, met muziek van Heinrich Schütz en Johann Hermann Schein, is werkelijk fascinerend! Bij het intikken van deze woorden realiseer ik mij dat dit soort loftuitingen ook op andere aanraders kan worden geplakt. Bijvoorbeeld op de nieuwe cd van de Catalaan Xavier Díaz-Latorre. Op theorbe en barokgitaar speelt hij werken van Robert de Visée. Hij bewijst met zijn door Passacaille uitgebrachte cd niet alleen een grote dienst aan de nalatenschap van de Franse componist, hij onderschrijft tevens de aan Leonardo da Vinci toegeschreven spreuk dat eenvoud de ultieme vorm van perfectie is…

Robert de Visée: Pièces pour la théorbe & la guitare

Bekijk deze cd


Memorabel optreden Claire Lefilliâtre, Friederike Heumann & Fred Jacobs in Baarnse Paaskerk

Jongstleden 24 februari was het, net als bij de eerdere Baarnse optredens van de Franse sopraan Claire Lefilliâtre, opnieuw een avond onvervalst genieten in de Paaskerk! Samen met Friederike Heumann, viola da gamba, en Fred Jacobs, theorbe, bracht zij een memorabele avond met zeventiende-eeuwse Franse hofmuziek. Grootspraak? Ik dacht het niet. Kijkt u onderstaande concertimpressie van RTVBaarn er maar op na:

Meer te zien van het concert


Ensemble Clematis

Zaterdagavond 24 maart staat de liefhebbers van oude muziek wederom een prachtige avond te wachten in Baarn! Dan is het Belgische Ensemble Clematis van en met barokvioliste Stéphanie de Failly te gast in de Paaskerk. Het programma stelt de triosonate centraal met muziek van componisten als Giovanni Legrenzi, Salomone Rossi, Carlo Farina en Antonio Vivaldi. Nog niet eerder een concert in de Paaskerk bezocht? Mijn advies? Noteer in uw agenda: 24 maart, concert Ensemble Clematis Baarn!
Programma-overzicht


Nieuwe concertserie Oude Muziek belooft veel moois!

De folders met concerten en andere culturele activiteiten voor het nieuwe seizoen lijken vroeger dan ooit in de brievenbussen te vallen. Daarom nu al de presentatie van de nieuwe concertreeks 2018-2019 in de Baarnse Paaskerk. Met optredens van onder meer Café Zimmermann, The Bach Players, Les Plaisirs du Parnasse, de sopranen Miriam Feuersinger en Monika Mauch, en de inzet van zelden gehoorde instrumenten als de hurdy gurdy, salterio en enkelvoudige pedaalharp belooft het een muziekseizoen te worden om de vingers bij af te likken! Voor een compleet overzicht van de concerten en uw belastingvoordeel kijkt u op de Concertpagina seizoen 2018-2019.

Culturele ANBI-status

 

 


Met muzikale groet,

Kees Koudstaal

Hulp nodig bij het inloggen? Raadpleeg de handleiding!