Op speciaal verzoek

In de Volkskrant van 26 januari wordt een in november 2015 door Brilliant Classics uitgebrachte cd met blokfluitsonates van Telemann beloond met vijf ballen. Niet ten onrechte want Telemanns barokke sonates passen blokfluitist Erik Bosgraaf en klavecinist Francesco Corti als een goedzittende jas. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mij – en niet voor het eerst – de vraag wordt gesteld naar het waarom van het ontbreken van cd’s van Bosgraaf in de winkelschappen van Prelude. Dat behoeft een verklaring. Brilliant Classics heeft als leverancier van budgetprijs-cd’s naam gemaakt via de drogisterijketen Kruidvat. Hoogtepunt vormde destijds de feestelijke viering van de tweehonderdvijftigste sterfdag van Johann Sebastian Bach. Diens muzikale nalatenschap, maar ook die van componisten als Vivaldi, Haydn, Mozart en Beethoven, gingen bij de drogisterijketen al dan niet in grootverpakkingen als zoete broodjes over de toonbank.

Toen in 2002 Chinezen het voor het zeggen kregen bij de ‘drogist’ nam het aanbod klassieke cd’s daar gestaag af en vandaag de dag kom je in de reclame folder van het Kruidvat er geen enkele meer tegen. Logisch, want door marktverzadiging valt er aan deze handel weinig meer te verdienen en lokken klassieke cd’s ook al geen klanten meer naar de winkels. Op zoek naar nieuwe afzetkanalen kwam Brilliant Classics in 2013 terecht bij huishoudwinkel Blokker – ‘De mooiste klassieke cd’s koop je bij Blokker’ – maar die samenwerking bleek van korte duur, immers daar waar de reguliere cd-handel kampt met verminderde interesses van de consument, leggen die zeker voor marktvreemde sectoren geen windeieren meer.

Vandaag de dag biedt grootproducent Brilliant Classics de mooiste klassieke cd’s voor de bekende spotprijzen dus gewoon aan op de eigen website Klassiek.nl. Daar wordt daar de Telemann-cd van Bosgraaf aangeboden voor € 6,99. Een liefhebber meldde mij vandaag de cd per se geleverd te willen zien door Prelude. Voor een leveringsprijs van € 8,00 euro (excl. portokosten) ga ik aan die wens voldoen.