Opnieuw een voltreffer van Les Basses Réunies

Op de valreep van 2011 zorgt de eerste uitgave van een nieuw Frans cd-label, Agogique, voor de seizoensredding van Prelude. Nooit eerder verkocht Prelude een cd in zulk groten getale. De desbetreffende uitgave draagt als titel Bologna, 1689… La Nascita del Violoncello en bevat composities van Domenico Gabrielli, Tomaso Antonio Vitali en Giuseppe Maria Jacchini. Ze worden op meesterlijke wijze voor het voetlicht gebracht door de Franse cellist Bruno Cocset en zijn ensemble Les Basses Réunies. Ook de opname is van superieure kwaliteit.
U kunt zich voorstellen dat niet alleen ik bijzonder uitzie naar het concert dat het ensemble volgende maand in Baarn zal verzorgen. Bij velen staat de 24-ste november al tijden dik genoteerd in de agenda.

Wat voor liefhebbers van het ensemble (en een beetje voor Prelude ook…) goed is om te weten, is dat Agogique inmiddels een tweede cd van Les Basses Réunies heeft uitgebracht. Het is er een met composities van Henry Purcell. Onder de titel Fantazias & In Nomines werpen Bruno Cocset en de zijnen op indrukwekkende wijze een nieuw licht op de composities van de hand van de jonge Purcell. Dat heeft zeker ook van doen met de inzet van instrumenten. Zetten in eerdere uitgaven van ensembles als het Ricercar Consort en Fretwork met name viola’s da gamba de toon, bij Les Basses Réunies zijn ’t het keur van verschillende typen strijkers en een met darmsnaren bespannen klavecimbel die kleur geven aan de meerstemmige fantasieën van Purcell.

Je hoort wel eens zeggen dat de klassieke cd-industrie op z’n eind loopt. Daar mag een kern van waarheid inzitten, maar zolang er producties als deze op de markt verschijnen, is er hoop. Dergelijke cd’s wil je gewoon niet legaal of illegaal gedownload van het internet binnenhalen. Je wilt ze fysiek vasthouden, ze een plaats geven tussen andere verworven juweeltjes. Nou ja, dat vind ik dus…

Purcell: Fantazias & In Nomines

Bekijk deze cd