Het is mijn gewoonte nieuwe cd-uitgaven met een kritisch oor tegemoet te treden. Het maakt dat de pagina’s met door Prelude aanbevolen cd’s steeds een relatief bescheiden aantal vermeldingen kennen. Niet alles wat aan klassieke cd’s wordt uitgebracht kan namelijk de Baarnse toets der kritiek doorstaan. Het is aan u om te beoordelen of het aanbod van Prelude overeenstemt met uw voorkeuren. Om hierin te kunnen voorzien wordt elke aanbeveling voorzien van een ruim luistervoorbeeld.
U zult er niet van opkijken dat er regelmatig cd-aankondigingen in de digitale brievenbus van Prelude vallen die het mooiste beloven. Niet zelden maakt een latere luistercessie duidelijk dat de waarde van dit soort aankondigingen kan fluctueren en dat ze geen enkele garantie voor kwaliteit inhouden. Soms blijkt er wel sprake te zijn van een juweel. Zo ontvang ik een week of wat geleden een bericht over een cd met een programma dat is opgebouwd rond composities van de hand van dichter, geleerde, diplomaat en componist Constantijn Huygens (1596-1687). Voor de uitvoering tekenen de jonge Rotterdamse contratenor Oscar Verhaar en luitspeler Michiel Niessen. Nieuwsgierig zoek ik op YouTube naar beeld en geluid van de jonge zanger. Zo maak ik kennis met hem als vertolker van Claudio Monteverdi’s Si Dolce è’l tormento. De video is geschoten tijdens de registratie van de cd in kwestie.
Ik word frontaal geraakt door de vocale prestatie van de Oscar Verhaar. Als ik later de mij ter beoordeling toegezonden cd in haar geheel kan beluisteren wordt mijn enthousiasme alleen maar groter. Oscar Verhaar beschikt over de ideale stem voor dit ‘kleine’ repertoire en de luitbegeleiding wordt ook al gekenmerkt door kwaliteit. De kennismaking zorgt voor het aanvragen van een proef-cd. Na het beluisteren daarvan val ik totaal voor de zangprestaties van de Rotterdammer. Ik ga deze pagina niet volladen met superlatieven, maar volsta met de raad bovenstaand YouTube-filmpje te bekijken. De kans is groot dat u net als ik valt voor het talent van Oscar Verhaar.
Iets meer over Constantijn Huygens
Constantijn Huygens sr. was tientallen jaren werkzaam als secretaris van de Prinsen van Oranje, maakte naam als dichter en geleerde, maar muziek was zijn grote liefde. Op reis in Italië woonde hij in Venetië een Vesperviering bij. Die stond onder de muzikale leiding van Claudio Monteverdi. Huygens moet daar zeer onder indruk van zijn geweest, want hij was al eerder gevallen voor de rond 1600 door Monteverdi en Giulio Caccini ontwikkelde stile moderno of seconda pratica. Zij namen met hun moderne stijl van componeren afscheid van de strenge regels die golden in de renaissance periode (stile antico). Huygens was een groot liefhebber van de liedkunst. Hij componeerde niet alleen liederen maar verzamelde ze ook van andere componisten tijdens zijn buitenlandse reizen. Zo vond veel van dit repertoire zijn weg naar de Lage Landen. Veel populaire liedmelodieën werden voorzien van Nederlandse teksten van de hand van P. C. Hooft en Huygens zelf. Bij het componeren van zijn eigen liederen liet Huygens zich niet alleen inspireren door het werk van zijn Italiaanse collegae, ook in het in Frankrijk populaire genre air de cour vond hij zijn inspiratie. Op de cd schetsen Oscar Verhaar en Michiel Nielsen een beeld van Huygens compositiekunst in samenhang met werken van zijn Italiaanse tijdgenoten.
Morte dolce