Over een crisis, recessie, slapeloze nachten én een opbeurend bericht

Ik zapp de televisie naar een actualiteitenrubriek. Mijn radio stem ik af op een nieuwszender. De krant hoef ik er niet eens voor open te slaan. Daar komen koppen als ‘Beurzen verder gekelderd’ & ‘Angst voor recessie groeit’ mij op de voorpagina al tegemoet. Kortom, aan berichten over de financiële crisis en een zekere aanstormende economische recessie valt niet te ontkomen.

Als handelaar in op geluidsdragers vastgelegde klassieke muziek is een krimpende markt mij niet vreemd. Het aantal in Nederland gevestigde klassieke cd verkooppunten laat al jaren een dalende trend zien. Wie mocht denken dat ik met Prelude goed garen spin bij de omstandigheid dat er bijvoorbeeld in gemeenten als Hilversum, Bussum, Huizen en Laren geen klassieke cd-winkel meer te vinden is, heeft het mis.
Ook Prelude heeft op de winkelvloer van doen met een verminderde vraag. Mede dankzij het feit dat ik de krenten uit de spreekwoordelijke pap weet te vissen (het aanbod aan klassieke cd’s is nog steeds opzienbarend groot) én de energie die ik stop in het onderhouden van de website weet ik vooralsnog het lek voor Prelude boven te houden.

Toch zorgen de berichten over de financiële ellende samen met de doemverhalen van profeten die niet van de buis zijn weg te slaan voor mijn slapeloze nachten. Als ik dan na een nacht woelen in de vroege ochtend mijn mailbox open en een bericht tegenkom zoals hieronder onbewerkt is weergegeven, geeft dat mij gelijk de spreekwoordelijke burger weer moed…

“Enige tijd geleden bezocht ik met mijn in Baarn woonachtige broer uw zaak. Waar kom je nog speciaalzaken in klassieke cd’s tegen. Ik weet er één in Leiden en één in Haarlem, toen ik studeerde zat er één in Groningen, maar of die er nog zit. Het is nu downloaden wat de klok slaat, je bent gek als je een cd koopt. De winkels verdwijnen erdoor. Afgezien van een stuk kwaliteitsverlies bij dat downloaden, mis ik ook het ouderwetse winkelen met het doorploegen van de bakken, het luisteren aan de balie of, zoals in Groningen, in aparte luistercabines en de praatjes met de verkoper. Maar in plaats van downloaden kun je ook gewoon kopen op het internet en als het dan toch met een internetwinkel moet, en ik begrijp dat heel goed en het is nog praktisch ook gezien mijn woonplaats, dan op uw manier. Want sinds ik na mijn bezoek uw website heb gekregen, begint mijn vrouw zich ernstig zorgen te maken over mijn bedtijden. Ik ben er niet meer achter weg te slaan. Eindelijk eens normale, lange fragmenten, in plaats van die enkele seconden, zoals bij iTunes of Bol.com. En wát voor muziek. En de commentaren en andere artikelen zijn ook erg onderhoudend om te lezen. Eigenwijs en wakker schuddend. Ik betrap me er zelf ook vaak op dat ik aan de gevestigde namen denk, zoals Gardiner, Herreweghe, Koopman, Van Veldhoven. Allemaal op hun manier erg goed hoor, maar er is blijkbaar nog meer, zoals het Dunedin Consort. Ga zo door en ik hoop op vele belangstellenden en kopers voor u. Mijn eerste bestelling gaat nu de deur uit.”