Over een opstandingsverhaal naar Schütz en Schein en een aparte Bach

Er verschijnen klassieke cd-producties die als het ware vanzelf in groten getale de (internet-)winkels uitvliegen. Dat heeft naast de geboden muziek vrijwel altijd van doen met de bekendheid van de uitvoerende(n). Als extreme voorbeelden noem ik de cd’s van de Italiaanse mezzo-sopraan Cecilia Bartoli en de Nederlandse violiste Janine Jansen. Laat ik vooral niet de suggestie wekken dat ik de artistieke kwaliteit van beide dames in twijfel trek. Daar is geen sprake van. Alleen als zij zich storten op barokmuziek heb ik zo mijn bedenkingen. Nee, ik doel dus uitsluitend op het grote aantal verkopen van hun cd’s. Dat er cd-producties zijn die met minder genoegen moeten nemen, daar zult u niet vreemd van opkijken. Toch blijf ik het vreemd vinden dat mijns inziens meer dan interessante Prelude-aanraders het moeten doen met een bescheiden aftrek…

Bach in Black

Bekijk deze cd

Neem de onlangs door het label Naïve uitgebrachte cd van de Russische violist Dmitry Sinkovski. Met zijn ensemble La Voce Strumentale schotelt hij een zeer eigenzinnige Bach voor waar ik bijzonder van geniet. Het is een Bach als geen andere en alleen al om die reden het bezit waard. Ik geef u echter op een briefje dat wereldwijd gezien de verkoopaantallen van zijn Bach in Black niet in de buurt zullen komen van de Bach van Janine Jansen die het label Decca zes jaar geleden met veel publicitair geweld in de markt zette. Nieuwsgierige en onorthodoxe Bach-liefhebbers die tegen een stootje kunnen raad ik aan de bij de cd geplaatste opening van het concert BWV 1052 te beluisteren…

De Opstanding

En dan de nieuwe productie die het label Alpha onder de titel Larmes de Résurrection heeft uitgebracht. Daarop is het Franse ensemble La Tempête te beluisteren dat onder leiding van Simon-Pierre Bestion – met onder de solisten de sopraan Claire Lefilliâtre die op 24 februari optreedt in de Baarnse Paaskerk – twee aansprekende religieuze werken van de Duiste componisten Heinrich Schütz (1585-1672) en Johann Hermann Schein (1586-1630) heeft verenigd tot één fascinerend opstandingsverhaal.

Ook hier, wat een fraaie cd! Met een verwijzing naar het bij de cd geplaatste muziekfragment houd ik verdere superlatieven op zak. Mijn advies is alvorens naar de cd over te schakelen eerst onderstaande teaser te bekijken en de bij de cd gevoegde bijsluiter te raadplegen.

Schütz & Schein: Larmes de Résurrection

Bekijk deze cd