De ochtenduitgave van NRC Handelsblad heet nrc•next en wordt in tabloid formaat uitgegeven. Het gaat goed met de ochtendeditie van de chique avondcourant. De losse verkoop en het aantal (proef)abonnementen groeit gestaag hoorde ik laatst de hoofdredacteur in een radioprogramma zeggen. Niet zo verwonderlijk want de krant wordt tijdelijk voor slechts € O,50 aangeboden. Bovendien overstijgt nrc.next de kwaliteit van Metro en Spits met glans. Vandaag kent nrc.next bijvoorbeeld als opening een verhaal over strippen en masturberen voor de webcam. Op de vraag of daar wat mis mee is, kunnen lezers van nrc.next via computer of per sms zelf een antwoord geven. Er kan gereageerd worden op de stelling ‘Er is niets mis met webcamseks’ via een stem op ‘Eens’, ‘Oneens’ of ‘Neutraal’. Een sms-je kost een halve nrc.next, via het internet kost stemmen niks. Het is nu rond de klok van half vijf in de middag en de tussenstand luidt:
Te zien valt dat er al meer dan drieduizend stemmen zijn uitgebracht en dat de liefhebbers van webcamseks zich mogen verblijden in het feit dat zij deel uitmaken van een grote groep medestanders. De vraag rest, wat gaat nrc.next met de uitslag doen? Zal de hoofdredactie de lezers van nrc.next bijvoorbeeld via de webcam de mogelijkheid gaan bieden om kennis te maken met strippende en/of masturberende redacteuren (m/v)?
De kans daarop lijkt me niet erg groot. Maar wat is dan het nut van dergelijke stembare stellingen? En hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk? Op beide vragen kan ik een antwoord geven. Op de eerste luidt het, dat er geen sprake is van enig nut. Nrc.next maakt in de eerstvolgende editie de uitslag van de stemming bekend en daar blijft het gewoon bij. Als antwoord op vraag twee kan ik u melden dat het ook met de betrouwbaarheid van de uitslag slecht gesteld is. Zo luidde op Goede Vrijdag de stelling: ‘nrc.next moet meer aandacht aan klassieke muziek besteden’. Ik vind dus van niet. Waarom? Leest u de bijdrage Vivaldi bezien vanuit een ivoren toren te vinden in Preludes Leestrommel er maar eens op na en u vindt het antwoord.
U kunt zich voorstellen dat ik vrijdag de 14e april na het lezen van de stelling direct naar de stempagina van nrc.next toog. Ik sloot me daar aan bij een kleine minderheid die ‘oneens’ had gestemd. Tot mijn verrassing bleek dat ik ook een tweede tegenstem kon uitbrengen, en nog een, en nog een… Pas na een keer of vijftig tegen te hebben gestemd, verscheen op mijn computerscherm de mededeling: ‘Er is al te vaak gestemd vanaf dit IP’.
De stemming was ondertussen al aardig aan het optrekken in de richting van ‘oneens’. Een paar mailtjes naar bevriende gelijkdenkenden deed de rest. Vandaar dat nrc.next vandaag de volgende uitslag kon presenteren: ‘51 procent vindt niet dat nrc.next meer aandacht aan klassieke muziek moet besteden, 48 procent vindt van wel (en 1 procent is ‘neutraal’). Er kwamen 1.300 reacties binnen.’
Dat nrc.next de mogelijkheid biedt stemmingen te manipuleren is vanaf nu een publiek geheim. Blijf ik zitten met de vraag of sexgoeroe Menno Buch daar inmiddels ook al achter was gekomen. Of zouden de lezers van nrc.next echt zo dol zijn op camerasex?
Naschrift 1
In de vorm van een ingezonden schrijven is ook de redactie van nrc.next geïnformeerd over de webstemmachine die aanzet tot het plegen van stemfraude. Ook gelijk maar even uitgelegd waarom ik me zo heb misdragen: ‘[…] Zo luidde op Goede Vrijdag de stelling: ‘nrc.next moet meer aandacht aan klassieke muziek besteden’. Ik vind dus van niet. Het niveau van de klassieke muziek bijdragen, met name de door Kasper Jansen geschreven cd-recensies, vind ik te vaak uitblinken door feitelijke onjuistheden.’
Zoals gebruikelijk reageert de redactie van NRC Handelsblad nooit op aan haar adres gerichte kritiek. Als er al antwoord komt is het er een in de trant van ‘Helaas moeten wij u mededelen dat wij uw ingezonden brief niet zullen plaatsen. NRC Handelsblad ontvangt dagelijks zoveel brieven dat we ze onmogelijk allemaal kunnen opnemen. Selectie is dus noodzakelijk.’
Dat wil niet zeggen dat men geen kennis neemt van die schrijvens. Dat maak ik tenminste op uit het feit dat in het overzicht van de ‘Thema’s van de dag’ die van vrijdag de 14e april ontbreekt…
Naschrift 2
Kennelijk is een slimme vakantiekracht er in geslaagd de mogelijkheid tot het uitbrengen van vijftig stemmen per IP-adres terug te brengen tot een. Op 17 augustus 2006 verscheen de volgende medeling in beeld op de betreffende NRC.Next webpagina: ‘Er mag vanaf deze computer niet meer gestemd worden op deze stelling.’
Het wachten is nu op degene die mij het nut kan uitleggen van dergelijke peilingen.