Pergolesi’s Stabat Mater-partituur dankzij Bach ook geschikt voor protestanten

Je moet wel over veel durf beschikken om in deze ook voor de klassieke geluidsdrager barre tijden met een nieuw klassiek cd-label voor de dag te komen.
De Engelse boekuitgever Hyphen Press beschikt niet alleen over lef maar heeft bovendien ook oog en oor voor kwaliteit. De eerste uitgave is er namelijk meteen een van formaat. Onder de titel ‘Bach arranging and arranged’ komt de Londense uitgever met een productie waarop als belangrijkste werk te vinden is de door Johann Sebastian Bach van Giovanni Battista Pergolesi ‘geleende’ muziek van diens getoonzette Stabat Mater.
Bach moet zijn gevallen voor de schoonheid van Pergolesi’s compositie, want hij verving de tekst van het middeleeuwse gebed, waarin het verdriet van Maria wordt bezongen, door die van de meer in de lijn van de protestanten liggende Psalm 51 Tilge, Höchster, meine Sünden (BWV 1083). Aan de partituur voegde Bach een altvioolpartij toe.

Voor het (enkelvoudige) vocale aandeel in de uitvoering tekenen de sopraan Rachel Elliott en de alt Sally Bruce-Payne. De instrumentalisten van The Bach Players zorgen niet alleen voor een ideale begeleiding, maar leveren bovendien nog prachtig extra werk af in de vorm van een aantal fuga-arrangementen uit Bachs tweede boek van Das wohltemperierte Klavier.

Het ligt in de bedoeling dat de The Bach Players met meer cd’s voor de dag gaan komen. Steeds zal de centrale figuur Bach gelinkt worden aan werk van andere componisten. Zo zal er in de tweede helft van 2009 een cd verschijnen met de cantates BWV 78 & 150 en werk van de componisten Henry Purcell en Philipp Heinrich Erlebach. Van de eerste cd van The Bach Players is via Preludes website te beluisteren een van de bewerkingen die Mozart maakte van fuga’s uit het tweede boek van Das wohltemperierte Klavier en het openingsdeel van Tilge, Höchster, meine Sünden.

Bach Arranging and Arranged

Bekijk deze cd