Prelude als consumentenbond, een scheppingsverhaal

Bij het lezen van de Trouw zit ik vandaag opeens oog in oog met dirigent René Jacobs. Hij kijkt me verleidelijk glimlachend aan vanaf het kranten-
papier. Het is alsof hij me op een vrouwelijke hand het door Joseph Haydn getoonzette scheppingsverhaal aanreikt. ‘2 CD’s + 1 DVD voor € 19,95′ luidt zijn boodschap. De advertentie meldt daarbij nog: ‘René Jacobs dirigeert deze schitterende uitvoering van het meesterwerk Die Schöpfung. Het beroemde oratorium dat Joseph Haydn (1732-1809) schreef over het scheppings-
verhaal. Deze box verscheen in 2009 en werd door de pers unaniem geprezen. Nu bij Trouw verkrijgbaar voor slechts € 19,95!

De krant doet het allang niet meer alleen met nieuws. Als er ergens een graantje in de vorm van boek, dvd of cd valt mee te pikken, is ze er als de kippen bij. Dat ook Trouw zo meewerkt aan een versneld requiem voor de reguliere klassieke cd-handel, is een realiteit waar ook ik niet omheen kan. Weet u, eigenlijk heb ik me bij dit branchevreemde handelen allang neergelegd. Soms steek ik middels een verwijzing naar de webshop van de krant zelfs een helpende hand uit in de richting van de consument.

Zo vroeg laatst iemand in de winkel naar de opera Ariodante van Georg Friedrich Händel. Het liefst die met de mezzosopraan Anne Sofie von Otter. Het moet gezegd, dat is een prachtige uitvoering. Jaren geleden heb ik er veel van verkocht. Ik deed toen nog zaken met de betreffende cd-uitgever Universal Music. Om mij moverende redenen verbrak ik die banden in 2004. Bij de reguliere cd-handel is de in 1998 op drie cd’s uitgebrachte opera te koop voor om en nabij de 45 euro en bol.com biedt ‘m aan voor slechts 36,99 euro. Maar de Trouw spant de kroon! In de webshop van die krant wordt een box met maar liefst drie spraakmakende opera’s van Händel, waaronder de desbetreffende Ariodante met Von Otter, aangeboden voor slechts € 29,95! Op werkdagen voor 12.00 uur besteld, de volgende dag in huis!

De klant in kwestie was erg content met mijn doorverwijzing. Als tegenprestatie informeerde hij naar een mooie uitvoering van Mozarts opera Così fan tutte. Als vanzelfsprekend raadde ik hem dus die onder leiding van René Jacobs aan. Zonder dralen veranderde de door Harmonia Mundi uitgebrachte opera voor de volle mep van eigenaar. U begrijpt het, tevredenheid aan beide zijden van de toonbank.

Terug naar het scheppingsverhaal. In december 2007, vlak voor de aanvang van het Haydn-jaar, richtte ik een schijnwerper op dit oratorium. Het betrof een uitvoering door de Capella Augustina & het Cologne Vocal Ensemble onder leiding van Andreas Spering. Ik schreef toen onder meer: ‘Met onovertroffen bijdragen van de sopraan Sunhae Im, de alt Christine Wehler, de tenor Jan Kobow en de bas Hanno Müller-Brachmann steekt deze uitvoering alle andere die ik ken naar de kroon. De op twee cd’s in 2005 uitgebrachte Naxos-uitgave (co-productie Deutschlandfunk) is te koop voor € 16,50. Toegegeven, het bijgeleverde boekwerkje is niet bijster wel gedocumenteerd, maar als het u om de muziek en uitvoering gaat…’ . Later is daar dit ps-je aan toegevoegd: ‘De eind 2009 uitgebrachte versie van Haydns oratorium van René Jacobs (Harmonia Mundi) heeft mijn voorkeur voor die van Spering niet doen veranderen.’ (Franz Joseph Haydn: 1732-1809)

Dit schrijfsel is onder het motto ‘doe er uw voordeel mee’ ontstaan en louter als een vorm van consumentenvoorlichting toegevoegd aan Preludes leestrommel. Prelude als een consumentenbond zonder leden. Niet betaald door adverteerders en zonder subsidie van de overheid. Prelude kan bestaan door de verkoop van cd’s aan tevreden liefhebbers. Of u er uw voordeel mee doet, is aan u, maar dit krijgt u onder andere voor niks:

• Minimaal 12 keer per jaar een Preludenieuwsbrief

• Onafhankelijk advies over klassieke cd-producties die er werkelijk toe doen

• Online toegang tot actueel door Prelude aanbevolen klassieke cd-producties mét ruime muziekvoorbeelden

• Advies bij het samenstellen c.q. uitbreiden van uw klassieke cd-collectie

• Een actueel overzicht van tijdelijk afgeprijsde cd’s

• Een kopje overheerlijke espresso, eventueel met melk en/of suiker, bij een bezoek aan de winkel