Preludes bijdrage aan het Beethovenjaar 2020

In 2020 wordt de 250-ste geboortedag van Ludwig van Beethoven (1770-1827) herdacht. Mensen die mij beter kennen verklap ik geen geheim als ik beken dat Beethoven tot mijn meest geliefde componisten behoort. Dit is geen loze reclamekreet in een poging u te verleiden over te gaan tot de aanschaf van een of meer met zijn muziek gevulde cd’s. Mijn eerbewijs aan de grote meester Beethoven betoon ik graag op een andere wijze. Op 5 november 2016 concerteerde de Hongaarse fortepianiste Petra Somlai in de Baarnse Paaskerk. Bij die gelegenheid veroverde zij de harten van de concertbezoekers, inclusief dat van mij, met haar sprankelende kijk op Beethovens in 1798 geschreven hartstochtelijke Grande Sonate Pathétique. Voor mij viel alles wat mij in Beethovens muziek zo aanspreekt op zijn plaats: passie, weemoed, originaliteit en, zoals Haydn het noemde, woede.  Het instrument dat Petra die avond in Baarn bespeelde, een kopie van een door de Wener Anton Walter rond 1795 gebouwde fortepiano (Chris Maene, 2000), droeg zeker bij aan de feestvreugde!

Mijn bijdrage aan het Beethovenjaar is Petra Somlai’s meesterlijke Paaskerk-vertolking van de Grande Sonate Pathétique, inmiddels meer dan 30.000 keer bekeken via YouTube.

Laat ik vooral niet vergeten te melden dat op zaterdagavond 22 februari 2020 de Van Swieten Society een programma brengt dat geheel gewijd is aan Ludwig van Beethoven. Concerten in de Paaskerk