Preludes Gids-cd: Marin Marais, Pièces de Viole

De in 1656 in Parijs geboren Marin Marais geldt als de grondlegger van de Franse viola da gambaschool. Hij werkte in dienst van de Franse koningen Lodewijk de XIVe en XVe aan het hof in Versailles en droeg als titel ‘Joueur de viola de la Chambre chez le Roi’, noem het de persoonlijke gambist van de koning. Hij maakte naam vanwege zijn uitzonderlijk talent dat hij wist te paren aan originaliteit en virtuositeit. De Franse chroniqueur Évrard Titon du Tillet (1677-1762) verwoordde het in zijn Le Parnasse François (1732) zo: ‘Het mag gezegd worden dat Marais de viola da gamba naar een hoger niveau tilde. Hij was de eerste die haar volledige bereik en schoonheid toonde in een groot aantal uitstekende stukken die hij voor het instrument componeerde en de bewonderenswaardige wijze waarop hij ze uitvoerde.’

In totaal componeerde Marais meer dan 550 stukken voor de viola da gamba die hij zelf uitgaf verdeeld over een vijftal Livres Pièces de Violes.

Bij het huidige grote publiek is Marais vooral bekend geworden door de film Tous les matins du monde (1991) van Alain Corneau die gaat over het leven van Marais’ leermeester Monsieur de Sainte-Colombe. Die film heeft ongetwijfeld mede bijgedragen tot de populariteit die de viola da gamba vandaag de dag kent.

Op de nieuwste door Mirare uitgebrachte cd van het Franse ensemble La Rêveuse van de gambiste Florence Bolton is een aantal stukken uit het vierde en vijfde boek met Pièces de viol vastgelegd. De boeken zijn respectievelijk gepubliceerd in 1717 en 1725 en schetsen een beeld van de bijzondere kwaliteiten van de tot volle wasdom gekomen componist, waarvan werd gezegd dat zijn spel op de viola da gamba door niemand overtroffen kon worden. Dat op de cd van La Rêveuse ook een tweetal composities voor klavecimbel van de hand van François Couperin (1668-1733) is niet verwonderlijk. Beide componisten spraken als het ware dezelfde taal, zij het met verschillende instrumenten.

Laat ik de kwaliteit van de nieuwste cd van La Rêveuse zo samenvatten: het is een absolute aanrader!

Marais: Pièces de Viole

Bekijk deze cd