Preludes Gids-cd: Muziek voor de kathedraal van Jaén (Sp.)

Er zijn cd’s waar mijn bloed al bij het beluisteren van de eerste klanken sneller van gaat stromen. Deze openingszin is geenszins bedoeld als platitude, maar komt recht uit mijn hart. Ik weet dat er liefhebbers zijn die op eenzelfde manier als ik geraakt worden door muziek. Aan hen moet ik ingeval zo’n cd direct denken. Op voorhand kan ik bij wijze van spreken de bestellingen al verwerken… 

Denkt u niet dat er sprake is van een groot aantal liefhebbers dat nog overgaat tot de aanschaf van dergelijke pracht-cd’s. Die tijd is lang verstreken. In de loop van de jaren heb ik leren leven met bescheidener verkoopaantallen. Zeker nu Prelude is verlost van de fysieke winkellasten en uitsluitend nog via het internet – en op afspraak in de luisterkamer – actief is voor een select gezelschap leden van het Genootschap Prelude Connaisseurs, voel ik mij daar wel bij.

De cd in kwestie is er een die het vooraanstaande Belgische label Passacaille onder de titel Music at the Cathedral of Jaén uitbracht met muziek van de in 1692 in het Spaanse Tomelloso geboren en in 1753 in Jaén overleden Juan Manuel de la Puente. Veel is er niet bekend over het leven van de componist. Zijn muzikale opleiding genoot hij in Toledo, waar hij tot priester werd gewijd en als musicus diende in de kathedraal. Het grootste deel van zijn carrière werkte hij echter als koor- en kapelmeester in de monumentale kathedraal van Jaén. Na zijn overlijden liet hij een uitstekend gedocumenteerd omvangrijk muzikaal archief met meer dan duizend composities na aan de kathedraal. Desinteresse van latere generaties maakte dat een groot deel van die nalatenschap de tand des tijds niet heeft doorstaan…

Uit wat er wel is overgebleven kan worden opgemaakt dat de componist een begenadigd vakman pur sang was. In Jaén was hij verantwoordelijk voor de muzikale omlijstingen van feestelijke en meer plechtige evenementen die plaatsvonden in de kathedraal. Bij het uitvoeren van zijn muziek gaf Puente zijn instrumentalisten en vocalisten separaat verdeeld een plek in de kerk en het effect daarvan maakte grote indruk op de verzamelde gelovigen. Met enige fantasie kan daar al luisterend naar de op de cd vastgelegde muziek een indruk van verkregen worden. Het fraai de muziek ook is, het is van eminent belang dat die met overtuiging voor het voetlicht wordt gebracht. Daar is de Italiaanse barokviolist/dirigent Enrico Onofri glansrijk in geslaagd. Samen met de sopraan María Espada, mezzo-sopraan Marta Infante, bariton Jesús García Aréjula, het Orquesta Barroca de Sevilla en het Vandalia Choir heeft hij Juan Manuel de la Puente met deze cd postuum een uitstekende dienst bewezen!

Prelude Connaisseurs kunnen daar een prima indruk van krijgen door gebruik te maken van onderstaande link die leidt naar Preludes Gids-cd voor het voorjaar van 2018.

Puente: Music at the Cathedral of Jaén

Bekijk deze cd