Preludes Gids-cd: ‘Passio Secundum Johannem’

Nu de Lijdenstijd in aantocht is maakt Nederland zich traditioneel weer op voor vele tientallen uitvoeringen van Johann Sebastian Bachs Matthäus Passion (MP). Ze worden in alle soorten en maten aangeboden. In Utrecht gaat de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van de Tsjech Václav Luks de ‘onmogelijke uitdaging aan om tweeënhalf uur goud terug te snoeien naar Pieces-formaat‘. Volkskrantlezers kunnen de MP beleven met een interessante korting en maken bovendien kans op mooie prijzen. De krantenlezers moeten dan wel intekenen op een van de 25 uitvoeringen van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands met dirigent Pieter Jan Leusink. Tja, wat zal ik er van zeggen…

Zelf bezoek ik getipt door de sopraan Miriam Feuersinger op donderdag 6 april de volle-lengte-uitvoering door de Nederlandse Bachvereniging in de Rotterdamse Doelen. Eerlijkheidshalve moet ik u laten weten dat ik vooral naar Rotterdam afreis vanwege Miriam Feuersinger. Ik hoorde haar eerder ‘live’ aan het werk in cantates van Bach en dat was adembenemend fraai.

Met al het MP-aanbod in ons land zou je haast vergeten dat er meer werken bestaan waarin het lijdens- en opstandingsverhaal van Christus wordt bezongen. U denkt waarschijnlijk direct aan de Johannes Passion van de grote Duitse meester. Logisch, maar ik presenteer u graag als Gids-CD het door de Italiaan Alessandro Scarlatti (1660-1725) op muziek gezette passieverhaal. Het betreft de uitvoering door het Choeur de Chambre de Namur, het Millennium Orchestra en de solisten Giuseppina Bridelli (mezzosopraan) als evangelist en Salvo Vitale (bas) die de rol van Jezus vertolkt. Onder leiding van Leonardo Garcia Alarcón, die de delen van de Passio domini nostra Jesu Christi combineerde met een aantal prachtige lezingen uit de Responsori per la Settimana Santa van de componist, is waarachtig een prachtig verhaal ontstaan. Los van de vraag of u binnen- of buitenshuis een uitvoering van een van de passiewerken van Bach gaat bijwonen adviseer ik u ten zeerste deze meesterlijke muziek van Scarlatti aan uw collectie toe te voegen!

A. Scarlatti: Passio Secundum Johannem

Bekijk deze cd