Preludes Gids-cd: Robert de Visée, pièces pour la théorbe & la guitare

Over het leven de Franse componist Robert de Visée is maar weinig bekend. Vermoedelijk is hij rond 1655 geboren en ligt zijn sterfjaar ergens kort na 1731. Een bron meldt dat hij les kreeg van de Italiaanse gitarist/componist Francesco Corbetta (1615-1681), maar zeker is dat niet. De Visées naam duikt rond 1680 voor het eerst op in de annalen als hij genoemd wordt als kamermusicus in dienst van de Franse koning Lodewijk XIV. Als zodanig moet hij vele malen hebben opgetreden in de privévertrekken van de Zonnekoning in Versailles, waar hij niet alleen als bespeler van diverse tokkelinstrumenten actief was, maar ook als violist en zanger. Koning Lodewijk XV benoemde De Visée in 1719 tot Maître pour le théorbe et la gitare du Roi. De Franse schrijver/filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) roemt in een in 1688 gedateerde brief De Visée als een zeer gerespecteerd musicus.

De Visée publiceerde in Parijs twee boeken met in totaal twaalf suites voor gitaar en in 1682 en 1686 een aantal separate stukken voor solo-gitaar. Daarnaast publiceerde hij in 1716 ook een aantal suites voor luit en theorbe. Het merendeel van die composities is bewaard gebleven dankzij het werk van de adellijke amateurmusicus Vaudry de Saizenay, die aan het einde van de 17e eeuw begon met het aanleggen van een verzameling muziek voor diverse tokkelinstrumenten. Tot op de dag van vandaag is die collectie van onschatbare waarde voor luitspelers en gitaristen, omdat veel Franse muziek voor luit, theorbe en gitaar alleen in die verzameling is terug te vinden.

De Catalaan Xavier Díaz-Latorre heeft als bespeler van de theorbe en barokgitaar voor het Belgische label Passacaille een cd volgespeeld met stukken voor theorbe en gitaar van Robert de Visée. Met die cd bewijst hij niet alleen een grote dienst aan de nalatenschap van de Franse componist,  hij onderschrijft tevens de aan Leonardo da Vinci toegeschreven spreuk dat eenvoud de ultieme vorm van perfectie is…

Dat dit geen loze woorden zijn, bewijst de door Prelude Connaisseurs te beluisteren muziek bij de cd-presentatie op de website.

Robert de Visée: Pièces pour la théorbe & la guitare

Bekijk deze cd