Preludes Gids-cd: ‘Schubertiade’

De Belgische klavecinist en fortepianist en zeker ook dirigent Jos Van Immerseel viert dit jaar het feit dat hij in 1985 zijn (barok-)orkest Anima Eterna oprichtte. In de afgelopen dertig jaar heeft hij met zijn gezelschap in uiteenlopende samenstellingen niet alleen triomfen gevierd in de concertzalen, ook de cd’s die hij met zijn orkest opnam zijn van de bovenste plank. Ze bieden een breed scala aan muziek van componisten als Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Berlioz, Ravel, Rimsky-Korsakov, Poulenc, Tchaikowski en Borodin. Kortgeleden bracht het Franse Alpha fraaie versies uit van de Sinfonietta Opus 60 van Leoš Janáček en Antonín Dvořáks negende symfonie Uit de nieuwe wereld. Al de composities worden steeds uitgevoerd door een door Van Immerseel zorgvuldig samengesteld orkest dat uiteraard gebruik maakt van instrumenten die ten tijde van de schepping van de muziek in zwang waren.

Jos Van Immerseel was twee keer op uitnodiging van Prelude te gast in Baarn. Eind jaren negentig van de vorige eeuw verzorgde hij in de Paaskerk een fortepiano-recital en in 2008 gaf hij acte de présence op een Prelude-Luisteravond, ook een prachtig evenement dat in het teken stond van de door het Franse cd-label ZigZag uitgebrachte registratie van de negen symfonieën van Ludwig van Beethoven.

Uit bovenstaande regels kunt u al opmaken dat ik een groot bewonderaar ben van Jos Van Immerseel. Het is dan ook met groot genoegen dat ik u kond mag doen van zijn nieuwste productie. Om het jubileum van Anima Eterna Brugge luister bij te zetten is onder de titel Schubertiade ‘Du holde Kunst, ich danke dir’ door Alpha een set van vier cd’s uitgebracht met louter hoogtepunten uit het omvangrijke oeuvre van Franz Schubert. Het bij de uitgave behorende cd-boekje begint zo: “Wie Schubert zegt, zegt Wenen, begin 19de eeuw: klatergoud en Sehnsucht, cotillons en koffiehuizen! De burgerij laafde zich aan de verzen van Goethe, Schiller en Schlegel en consumeerde muzikaal entertainment met meer gulzigheid dan ooit voorheen. Ook Franz Schubert bezocht dergelijke salons, en werd daarbij vaak om nieuwe liederen of kamermuziek verzocht. […] De bijeenkomsten die Schubert en zijn vriendenkring zelf inrichtten, hadden een bescheiden, gemoedelijk karakter. Deze Schubertiaden genoten al snel een bijzondere reputatie, en lokten dankzij hun bohémien-atmosfeer en artistiek/intellectuele gezelschap zelfs adellijke gasten.”

Met zijn Schubertiade voert Jos Van Immerseel samen met een keur van uitstekende musici, waaronder Claire Chevallier, Thomas Bauer en Midori Seiler, u als luisteraar terug naar het Wenen van zo’n tweehonderd jaar geleden. Het maakt deze uitgave tot een item dat thuishoort in de verzameling van elke zichzelf respecterende muziekliefhebber. Om te bewijzen dat dit geen loze woorden zijn – en u ervan te overtuigen dat het argument “ik heb alles al van Schubert” hier geen opgeld doet – biedt Prelude u luistervoorbeelden aan geplukt van elk van de vier cd’s:

schubertiade_alpha_cd1_inhoud

schubertiade_alpha_cd2_inhoud

schubertiade_alpha_cd3_inhoud

schubertiade_alpha_cd4_inhoud

In elk geval tot eind van dit jaar levert Prelude de Alpha-cd-set voor de aantrekkelijke cadeauprijs van € 34,90.

Schubertiade – ‘Du holde Kunst, ich danke dir’

Bekijk deze cd


recensie_vk_schubertiade