Preludes Gids-cd: ‘Slapers ontwaakt!’

De laatste Gids-CD van Prelude is er een die vanwege twee redenen extra om uw aandacht vraagt. Eerstens is het gewoonweg opnieuw een prachtige uitgave van het Londense ensemble The Bach Players. Tweedens nodigt de cd u uit het kerstconcert dat het ensemble op zaterdagavond 17 december verzorgt in de Baarnse Paaskerk te bezoeken.

The Bach Players brengen op uitnodiging van Prelude onder de artistieke leiding van de van oorsprong Nederlandse barokvioliste Nicolette Moonen een aantrekkelijk kerstprogramma in de Baarnse Paaskerk. Het betreft een eenmalig optreden in ons land. In de aanloop naar dit niet te missen kerstevenement ben ik erg blij u de tiende cd van het ensemble te mogen presenteren.

Bij het verschijnen van de eerste cd van The Bach Players stak ik mijn enthousiasme voor de prestaties van het ensemble niet onder stoelen of banken. Ook de onder de artistieke leiding van de Nederlandse barokvioliste Nicolette Moonen acht cd’s die daar in de afgelopen jaren op volgden blonken steeds in alle opzichten uit door hoge kwaliteit. De tiende, opnieuw een uitstekend verzorgde uitgave van het label Hyphen Press Music, draagt als titel Sleepers awake! en herbergt een van de mooiste cantates uit het oeuvre van Johann Sebastian Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme. Bach was niet de enige componist die zich liet inspireren door het koraal van de lutherse predikant Philipp Nicolai (1556-1608). Eerder was het Dieterich Buxtehude die het koraal voorzag van twee toonzettingen. Beide versies van Buxtehude en die van Bach zijn op de cd vastgelegd. Ze worden gelardeerd met een tweetal andere composities van Buxtehude plus een wonderschone sonate voor violino piccolo, viola da gamba en basso continuo van Philipp Heinrich Erlebach.

Ware ik als recensent verbonden aan krant of muziekblad, ik zou het hoogste aantal gouden ballen of sterren toekennen aan de cd. Luistert u naar het onderstaande geluidsvoorbeeld en laat u overtuigen door de muziek en uitstekende uitvoering door The Bach Players!

Sleepers awake! – Cantatas by Buxtehude & Bach

Bekijk deze cd