Preludes Gids-cd: The Bach Players 20 jaar toonaangevend!

Het was zaterdagavond 7 oktober 2017 in meerdere opzichten feest in de aan de Londense Downshire Hill gelegen St. John’s Church. Dat is de thuisbasis van het door de van oorsprong Nederlandse violiste Nicolette Moonen opgerichte ensemble The Bach Players. In 1997 gaf haar ensemble zijn eerste publieke optreden, er is dus sprake van een twintigjarig jubileum. In 2008 stuitte ik tijdens een van mijn dagelijkse speurtochten op het wereldwijde web op de eerste door Hyphen Press Music uitgebrachte cd van The Bach Players. Het contact met Nicolette Moonen was snel gelegd en binnen de kortste keren kon ik de cd Bach arranging and arranged via Prelude promoten en het moet gezegd, met veel succes. In de afgelopen jaren heeft Hyphen Press Music elf uitstekend verzorgde cd-producties van Nicolette Moonen en haar Bach Players het licht doen zien. De twaalfde cd Bach and before staat voor later deze maand op de rol. Naast Johann Sebastian Bachs cantate Die Elenden sollen essen, BWV 75, biedt de cd ook muziek van oudere componisten die net als Bach als cantor verbonden waren aan de Leipziger Thomaskirche,  te weten Johann Hermann Schein (1586-1630), Johann Schelle (1648-1701) en Johann Kuhnau (1660-1722). In die zin kan de cd gezien worden als opvolger van de cd Bach and his Rivals.

Bach and his Rivals

Bekijk deze cd

Het moet gezegd dat ook de nieuwe cd van The Bach Players alle kenmerken in zich draagt die ook de eerdere cd’s zo interessant maken: een aansprekend programma, voortreffelijk uitgevoerd, opgenomen en verzorgd. Alle reden om ook deze cd van het ensemble ook het predikaat Gids-cd toe te kennen!

Bach and before – Music by Schein, Schelle, Kuhnau, with Bach’s Cantata BWV 75

Bekijk deze cd

Nog een paar woorden over het jubileumconcert in de St. John’s Church. Ik mocht het genoegen smaken daarbij aanwezig te zijn. Het compleet aan Bach gewijde programma bood naast zijn tweede Brandenburgse Concert en de cantates Weichet nur betrübte Schatten en Jauchzet Gott in allen Landen – met glansrollen voor de sopraan Rachel Elliott en de baroktrompettist Adrian Woodward – ook een selectie uit Die Kunst der Fuge. Laat mij het oordeel over het concert samenvatten met de opmerking dat het de trip naar Londen meer dan waard maakte en dat ik uitkijk naar het derde optreden van The Bach Players in Baarn op zaterdagavond 20 oktober 2018!

Hieronder een videoregistratie van het tweede deel van het Brandenburgs Concert nr. 2, BWV 1047, zoals uitgevoerd door The Bach Players in de  St. John’s Church op 7 oktober 2017.