Presentator

Radio 4 heeft dringend behoefte aan meer presentatoren. Dat staat te lezen op de omroep-website. In september 2007 gaat daarom een presentatorenopleiding van start. Ik moet het bekennen, een kort moment flits er een ‘wow’ door mijn hoofd. Maar helaas, het zijn met name jonge mensen die worden uitgenodigd te reageren op de oproep.

Op de desbetreffende pagina staat onder het kopje Wat het volgende te lezen:
‘Radio 4 heeft de laatste anderhalf jaar met name ingezet op het bereiken een nieuwe groep luisteraars. Daarbij staat niet zozeer de (gewaardeerde!) doorgewinterde muziekliefhebber centraal, maar vooral de groep voor wie klassieke muziek een aantrekkelijk maar ook nog moeilijk te doordringen bos is. Voor deze nieuwe groep luisteraars staat een meer emotionele beleving van klassieke muziek centraal en deze wordt vooral bereikt door een stijl van presenteren die als warm, ontdrempelend en gastvrij beschreven kan worden. Vooral het ontwikkelen van een narratieve presentatiestijl zal centraal staan’.
Men is in Hilversum dus op zoek naar jonge replica’s van de Maartje van Weegens en Roland Kiefts van nu. Presentatoren die in staat zijn gemakkelijk babbelend evenzo eenvoudig te verhapstukken deeltjes klassieke muziek aan elkaar te lijmen.

Let op mijn woorden, Radio 4 zal steeds meer verworden tot een zender waar het vooral draait om het spel de klassieke muziek vooral niet te excluderen.