Recensent valt op mooie jongen in zwembad

Op zaterdag 10 mei 2008 staat in dagblad Trouw een recensie afgedrukt die ik u niet wil onthouden. Alweer een aanval op het Neerlands recensentendom hoor ik sommigen van u zich afvragen. Ach, het is prachtig weer buiten. Dat zorgt ervoor dat een oude marktwijsheid ook in de Preludezaak bewaarheid wordt: ‘Vrouwen bloot, handel dood’…

Voldoende tijd dus om de kranten er eens extra op na te slaan en dan valt het oog van een beetje klassieke cd-specialist als vanzelf op een recensie waarvan die hem doet afvragen, waarom moet de recensent zo de nadruk leggen op de laatste lettergreep van zijn hierboven aangehaalde beroepsgroep?

De betreffende bespreking gaat over een cd met Bachwerken uitgevoerd door het jonge Duitse talent Julian Frey. Zijn cd bestelde ik enige weken verwachtingsvol bij de verdeler. Zo’n mooi programma van Bach uitgevoerd op klavecimbel gekoppeld aan de vooruitgesnelde roem van de klavecinist zou een aanwinst voor de Preludecollectie moeten beteken. Maar wat een deceptie!
Over de uitvoering wil ik het niet eens hebben. Natuurlijk, Frey kan er wat van, maar de akoestiek van de opname staat fatsoenlijk luisteren gewoon in de weg. Hij roept beelden op van een leeg bassin van een olympisch zwembad waar een klavecinist in te zien is achter het klavier van zijn instrument. Het geluid dat uit de luidsprekers komt bevestigt alle vooroordelen die er helaas nog bestaan over het klavecimbel als spijkerkast.

Alvorens u gaat luisteren – als u dat wilt natuurlijk – naar een stukje uit het ‘beroemde’ Concerto in D en u kunt gaan varen op uw eigen oordeel volgt hier de tekst van de recensie:

bach_frey_trouw

Aardig is het nog te weten dat de Engelse organist Christopher Herrick in 1994 met een door Hyperion uitgegeven cd kwam met Bachs transcripties van werken van de Italianen Corelli, Legrenzi en Vivaldi onder de titel, u raadt het al ‘The Italian Connection‘.

bach_trouw_hyperion_2008

Trouw-recensent Peter van der Lint is kennelijk zo gevallen voor het mooie koppie van de klavecinist dat hij in katzwijm horende doof en ziende blind is geworden…

Frey te beluisteren:

Eerste deel klavierconcert in D groot naar A. Vivaldi, BWV 972
Julian Frey, klavecimbel

Naschrift

Als u toch een recent uitgekomen cd met niet alledaagse Bachwerken voor klavecimbel aan uw collectie toe wilt voegen kan ik u deze wel raden:

J.S. Bach: Frühwerke

Bekijk deze cd