Terwijl een deel van Nederland zich zaterdagavond de 18e februari laaft aan de geneugten die carnaval velen pleegt te bieden, genieten liefhebbers van ander vermaak in de Baarnse Paaskerk van een weergaloos muziekfestijn. Het Franse strijkkwartet Rincontro brengt er strijkkwartetten van Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Hyacinthe Jadin. En hoe! Luistert u via onderstaande geluidslink naar de registratie van Beethovens strijkkwartet Opus 18/1 uitgevoerd door Pablo Valetti, 1e viool, Mauro Lopes Ferreira, 2e viool, Patricia Gagnon, altviool, & Petr Skalka, cello, en u weet dat de woorden ‘weergaloos optreden’ terecht zijn gekozen.
Als initiator van de Baarnse concertreeksen Oude Muziek past het mij niet verder de loftrompet te steken over dat wat zich minimaal zevenmaal per seizoen voltrekt in de Paaskerk. Een aantal ‘nieuwe’ bezoekers vraagt zich na afloop van het Rincontro-concert hardop af hoe het bestaat dat dit hoge niveau zich kan voltrekken in een dorp als Baarn en dat zij daar min of meer toevallig achter zijn gekomen. Ja, dat heeft zeker ook te maken met het gebrek aan belangstelling van de zijde van de landelijk media. Zo krijgen de Baarnse concerten geen plaats in de uitgaansladders van de landelijke kranten. En op het bezoek van een ‘landelijk’ recensent hoeft al helemaal niet gerekend te worden. Als je geen vrienden hebt in kringen van grachtengordels is het moeilijk, zo niet onmogelijk, in de agenda’s van die lui opgenomen te worden. En dat is toch jammer, want in een tijd van terugtredende overheden en zuiniger wordende sponsoren zorgen meer bezoekers voor lucht in het kasboek, zo simpel is het gewoon. Vooralsnog blijven we in Baarn echter rekenen op eigen kracht.
Dit seizoen ligt nog een drietal spraakmakende concerten in het verschiet. En wat te denken van het seizoen 2012-2013 dat musici/ensembles als Amandine Beyer, Les Basses Réunies, Friederieke Heumann & Christine Schornsheim en The Bach Players (Londen) brengt. Ik bedoel maar, het opnemen van de Baarnse concerten in uw uitgaansagenda zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn…