Spotlight op een meesterwerk: Jommelli’s Requiem

Niccolò Jommelli (1714-1774)

In de nieuwsbrief van jl. 1 april verwees ik onder andere naar de nieuwste uitgave van de Belgische producent Passacaille. Het betreft een cd van het ensemble Il Gardellino dat onder leiding van Peter Van Heyghen en een keur van solisten, waaronder de sopraan Miriam Feuersinger, prachtige uitvoeringen heeft afgeleverd van een drietal composities van de Italiaan Niccolò Jommelli. Het betreft de door hem getoonzette Missa pro Defunctis in Es gr.Libera me in c kl. en Miserere in g kl. 

Inmiddels zijn de eerste exemplaren van de cd het land ingestuurd en een tweetal treffende reacties wil ik u niet onthouden:

  • ‘Ik had nog nooit van Jommelli gehoord, weer een van die pareltjes die dankzij jou tot mij is gekomen.’
  • ‘Ik heb Jommelli al in huis en geniet ervan! Wonderschoon! Tot mijn grote vreugd zingt Miriam Feuersinger mee.’
Charles Burney (1726-1814)

Dat Jommelli in zijn tijd in hoog aanzien stond blijkt uit het feit dat hij met zijn opera’s niet alleen in Italië successen oogstte maar ook elders in Europa. De Engelse organist/componist/musicoloog Charles Burney die Jommelli in 1770 ontmoette tijdens een bezoek aan Italië, meldt over hem in zijn boek The Present State of music in France and Italy (1771). Burney: “Op vrijdag 26 oktober had ik ’s ochtend het genoegen signor Jomelli, die de vorige avond van het platteland naar de stad was teruggekeerd, te ontmoeten en met hem te spreken. Hij is heel zwaarlijvig en heeft in zijn tronie iets dat hem op Händel doet lijken, hoewel hij veel beleefder en zachtzinniger over komt.” Hij verhaalt kort over een aangenaam gesprek dat hij voerde met de componist en sluit zijn relaas af met de woorden: “Dus nam ik zeer voldaan afscheid van deze grote man, die zonder twijfel een van de beste hedendaagse componisten is”.

Jommelli: Requiem & Miserere

Bekijk deze cd

Een eerdere Jommelli op deze website:

Jommelli: Lamentazioni per il Mercoledì Santo

Bekijk deze cd

(Van deze cd nog één exemplaar leverbaar)