Tage Alter Musik Regensburg, editie 2017

Afgelopen Pinksterweekeinde bezocht ik voor het tweede achtereenvolgende jaar het oude-muziekfestival Tage Alter Musik in het Duitse Regensburg. En dat was niet voor het laatst! Bij leven en welzijn hoop ik er volgend jaar opnieuw bij te zijn, want het beviel weer uitstekend in de historische stad aan de Donau. Ik zal u niet vermoeien met uitvoerige reis- en concertverslagen. Wat ik u wil laten weten is dat vrijwel alle door mij bezochte concerten het bezoek aan Regensburg zeer waardevol maakten. De toon werd al direct positief gezet door de Regensburger Domspatzen en het Oostenrijkse L’Orfeo Barockorchester. Met een viertal vocale solisten, waaronder de voortreffelijke sopraan Hannah Morrison, verzorgden zij in de afgeladen Dreieinigkeitskirche het openingsconcert met louter muziek van Joseph Haydn. Werd diens 38e symfonie al meesterlijk uitgevoerd, de wijze waarop zijn toonzetting van het Salve Regina voor sopraan en orkest en de Cäcilienmesse voor het voetlicht werden gebracht maakte dat ik al mijn vooroordelen ten aanzien van het jongenskoor snel moest corrigeren!

Waar andere muziekfestivals soms hoogdravende thema’s in het vaandel hebben staan, is daar in Regensburg geen sprake van. Daar nodigt de organisatie ensembles uit waar zij in gelooft en dat levert niet zelden spraakmakende concerten op van musici die je elders in Europa op de festivalplanken zelden tegenkomt. Neem het Russische ensemble Labyrinthus dat met de sopranen Anastasia Bondareva en Witte-Maria Weber, Alexander Girbunov, vedel, en Danil Ryabchikov, citole, in de Minoritenkirche onder de titel Carmina Helvetica een verzameling laat-middeleeuwse Latijnse conductus[1] en rondelli[2] ten beste gaf. Luistert u voor een sfeerimpressie naar het ook in Regensburg ten gehore gebrachte rondellus Ortus dignis, Christi signis van een anoniem componist van de cd Carmina Helvetica van het ensemble:

Carmina Helvetica

Bekijk deze cd

In de aan de Theater am Bismarckplatz gelegen Neuhaussaal zorgde het relatief onbekende duo Susanna Ogata, viool, en Ian Watson, fortepiano, met de vertolking van de drie vioolsonates opus 30 van Ludwig van Beethoven voor een aangename verrassing. Vlak voor mijn vertrek naar Regensburg bestelde ik hun nieuwe door Coro uitgeven cd met deze sonates en wat ben ik daar blij mee!

Beethoven: Sonatas for Fortepiano & Violin, Vol. 3

Bekijk deze cd

Maar er was meer. Zo presenteerde de Spaanse sopraan Raquel Andueza in de meer dan zeshonderd jaar oude Reichssaal met haar ensemble La Galanía het hartveroverende programma Yo soy la Locura met 17e-eeuwse muziek uit haar geboorteland. En in de barokke Basilika St. Emmeram was het sopraan Miriam Feuersinger die mij samen met het Zürcher Barockorchester meer dan gelukkig maakte met onder meer de fraai uitgevoerde solocantates Mein Herz schwimmt in Blut (BWV 199) & Ich bin vergnügt in meinem Glücke (BWV 84) van Johann Sebastian Bach.[3]
Het slotconcert in opnieuw de Dreieinigkeitskirche zorgde voor de spreekwoordelijke kers op de taart! Onder leiding van cornettist Roland Wilson vertolkten de ensembles Musica Fiata & La Capella Ducale op monumentale wijze de Messe zum Reformationfest Dresden 1617 met muziek van Heinrich Schütz en Michael Praetorius. Bekijkt u de korte impressie stiekem gespot met mijn iPhone…

Als u zich bedenkt dat ik naast al hetgeen hierboven aangestipt ook mooie herinneringen koester aan de optredens van het Belgische ensemble Scherzi Musicali en de Spaanse La Grande Chapelle dan begrijpt u waarom ik er volgend jaar weer bij wil zijn in Regensburg! Mocht u overwegen de Tage Alter Musik ook bij te wonen schroomt u dan niet mij te benaderen voor wat handige tips.

  1. Latijnse liederen gezongen tijdens processies
  2. Een Latijns liturgische liedvorm waarop werd gedanst binnen en buiten de kerkmuren
  3. Het concert is vastgelegd door radiozender BR-Klassik en kan op 20 juli, aanvang 18:05 uur, worden beluisterd.