Tage Alter Musik, Regensburg (D) 2016

In het voorbije pinksterweekend verkeerde ik in het Duitse Regensburg om daar de 32-ste editie van de Tage Alter Musik bij te wonen. Uit het rijke aanbod concerten bezocht ik er verspreid over vier dagen negen. Ik had voor nog meer muziek kunnen kiezen, maar voor mij geldt ook hier de regel dat overdaad schaadt. Bovendien valt er ook veel te zien in Regensburg. In tegenstelling tot bijvoorbeeld steden als Dresden, Berlijn en Keulen, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door geallieerde bombardementen zwaar zijn verwoest, is de stad met zijn Middeleeuwse centrum dit lot vrijwel geheel bespaard gebleven.

De organisatoren van de Tage Alter Musik kunnnen gebruik maken van een tiental historische locaties, waaronder de in 1360 gebouwde Reichssaal. De optredens die ik daar en in een aantal fraaie kerken bijwoonde van de ensembles Les Basses Réunies (F), La Compagnia del Madrigale (I), L’Achéron (L), Zefiro (I), La Ritirata (ES), Tiburtina (ZC), Barokkanerne (N), ClubMediéval (B), Les Passions de L’Ame (CH) & Solomon’s Knot (GB) droegen in hoge mate bij aan mijn welbevinden in Regensburg. Dat ik van de gelegenheid gebruik maakte om bestaande relaties te verstevigen en persoonlijk kennis te maken met musici die ik graag op het podium in de Baarnse Paaskerk zou willen verwelkomen, zal u niet vreemd voorkomen. Het maakte – los van de muziek – een bezoek aan de prachtig aan de Donau gelegen stad meer dan de moeite waard.

Het was mijn eerste bezoek aan het muziekfestival van Regensburg. Naast het muziekaanbod bevielen mij ook zeer de vriendelijke en ontspannen sfeer die de stad kenmerken én de voortreffelijke eetgelegenheden. Net zoals dat in vrijwel geheel Duitsland het geval is kent de stad op zon- en feestdagen geen overspannen winkelklimaat. Ik moet zeggen dat dit de aantrekkelijkheid van Regensburg voor mij alleen maar vergrootte. U begrijpt dat ik volgend jaar weer van de partij hoop te zijn bij de Tage Alter Musik. Een hotelkamer is alvast gereserveerd…

Als oude muziek u lief is en u zoekt bovendien een aangenaam reisdoel voor de Pinksterdagen in 2017 dan maakt u met het festival in Regensburg een uitstekende keuze. Een hotel boeken gaat gemakkelijk via de website www.hotel.de (Weest u er voor een onderkomen in het oude stadscentrum wel snel bij!)
Voor meer informatie over het festival verwijs ik u graag naar de website van de Tage Alter Musik.