Van Swieten Society brengt ‘Beethovens Valentijn’ in Paaskerk

Op zaterdagavond 22 februari 2020, aanvang 20:15 uur, brengt de Van Swieten Society, met onder anderen de bariton Raoul Steffani en fortepianist Bart van Oort, in de aan de Baarnse Oude Utrechtseweg gelegen Paaskerk een programma met louter muziek van Ludwig van Beethoven, de grote componist die 250 jaar geleden het levenslicht zag in de Duitse stad Bonn. Door het uitnodigen van de Van Swieten Society met het programma ‘Beethovens Valentijn’ wil de Stichting Kunst & Cultuur Baarn samen met Prelude een bijdrage leveren aan het Beethoven-jaar. Over het concert dat om 20:15 uur aanvangt (toegang € 25,00/Jongeren gratis) heeft de Van Swieten Society een helder persbericht geschreven waar de Baarnse concertorganisatie gemakshalve graag gebruik van maakt! Toegangskaarten zijn op de avond van het concert te koop bij de ingang van de kerk (open 19:30 uur). Reserveren kan middels een e-mail: reserveren@preludeklassiekemuziek.nl.

Beethovens Valentijn

Raoul Steffani

Er zijn veel verhalen over Beethovens onbeantwoorde liefdes. Hij verkeerde vaak in adellijke kringen maar die waren onbereikbaar voor een gewoon musicus, hoe geniaal en bewonderd ook. Het was Beethovens tragiek om alleen via brieven en muziek met een aanbeden jongedame te kunnen communiceren. 
An die Ferne Geliebte, de eerste liederencyclus ooit en een van de mooiste uit de romantiek, vangt de essentie van onze Valentijnsdag. We voeren het uit met de bariton Raoul Steffani. Maar Beethovens warme hart klinkt overal in zijn liederen en kamermuziek door. Volgens Czerny is er geen enkel werk van Beethoven zonder een buitenmuzikale (en vaak romantische) inspiratie, zoals de tragedie van Romeo en Juliet in het eerste strijkkwartet.

Van Swieten Society

De Van Swieten Society wijdt zich al 22 jaar aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. De leden van het ensemble behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen. De musici spelen op historische instrumenten of kopieën daarvan, en zij maken veel studie van de uitvoeringspraktijken uit de tijd waarin het repertoire geschreven is. Dat leidt tot verrassingen, die de Van Swieten Society de bijnaam ‘cold-case team in de muziek’ heeft opgeleverd.
 De programma’s zijn altijd een combinatie van bekend en onbekend, van all-time meesterwerken en onterecht vergeten meesters.

Programma

Pianokwartet in Es WOo 36 nr. 1
– Adagio assai
– Allegro con spirito
– Thema. Cantabile

‘An die Ferne Geliebte’ Op. 98
Auf dem Hügel sitz ich spähend
Wo die Berge so blau
Leichte Segler in den Höhen
Diese Wolken in den Höhen
Es kehret der Maien, es blühet die Au
Nimm sie hin denn, diese Lieder

‘Adelaide’ opus 46

Schotse Liederen

Strijkkwartet in F groot opus 18/1
– Allegro con brio
– Adagio affettuose ed appassionata
– Scherzo: Allegro molto -Trio
– Allegro

Van Swieten Society:
Raoul Steffani bariton, Heleen Hulst viool, Merel Junge viool, Elisabeth Smalt altviool, Diederik van Dijk cello, Bart van Oort pianoforte