‘Venezia Millenaria 700-1797’

Misschien is het u opgevallen dat de nieuwste productie van Jordi Savalls label AliaVox, ‘Venezia Millenaria 700-1797’, ontbreekt in het overzicht van Prelude-aanraders. De zwaarlijvige uitgave – twee sacd’s verpakt met een boekwerk – wordt gepresenteerd als een eerbetoon aan de republiek Venetië. Vanwege de ligging van de stad aan het water en de bruggen ontstonden er naast handelsrelaties ook culturele banden met het Byzantijnse Imperium. Dit zorgde eeuwenlang voor de muzikale kruisbestuivingen tussen Oost en West. De twee sacd’s met boek heb ik opgenomen in mijn privécollectie en daar heb ik geen spijt van. Voor een overzicht van de vastgelegde muziek verwijs ik u kortheidshalve naar de inhoudsopgave van de set.

Maar waarom staat Venezia Millenaria 700-1797 bij Prelude dan niet vermeld in het rijtje aanraders? Aan de hand van een kijkje in mijn keuken zal ik u dat uitleggen. Laat ik vooropstellen dat het niets van doen heeft met de artistieke kwaliteit van de productie, maar dat had u al begrepen. Aan het ontbreken van de nieuwste vrucht van Jordi Savall ligt louter een economische reden ten grondslag. Op de website van AliaVox wordt Venezia Millenaria 700-1797 aan consumenten tijdelijk aangeboden voor € 23,19 + € 5,55 verzendkosten. Als u zich bedenkt dat de Nederlandse inkoopprijs voor de detailhandel € 25,00 bedraagt (excl. 21% BTW) dan begrijpt u dat ik u in dit geval – niet graag, dat geef ik toe –  doorverwijs naar AliaVox’ eigen webshop. Zelf nam ik de proef op de som en een paar dagen na mijn rechtstreekse bestelling kreeg ik de set thuisbezorgd. Als ik de set netto aan u zou doorleveren zou daar een prijskaartje aanhangen van € 25 (inkoopprijs) + € 5,25 (21% BTW) + € 6,50 (PostNL) = € 36,75.

Bij een eerdere gelegenheid legde ik Jordi Savall de vraag voor waarom producent AliaVox zijn producten tegen bodemprijzen aanbiedt in de eigen webshop. Een echt duidelijk antwoord volgde daar niet op.

Prelude ziet het als haar taak u te informeren over klassieke cd-producties die er toe doen. Voor klassieke cd’s bestaat geen vaste prijs, zoals dat bij boeken wél het geval is. Het prijsbeleid van AliaVox zorgt voor oneerlijke concurrentie. Ik ga de strijd niet aan met het label, want die is op voorhand verloren. Daarom geef ik u mee dat u met een directe bestelling van deze prachtige set bij de bron voordeliger af bent…