Waar een Wil(ms) is is een weg

Op de pagina die u welkom heet op deze website kunt u lezen dat Prelude geen lid is van de Verenigde Klassieke Zaken. Dat is een bewuste keuze. Een enkele keer pakt die vervelend uit. Neem de nieuwste cd van Concerto Köln, een door Archiv uitgebrachte opname van de symfonieën zes & zeven van de Duitse componist Johann Wilhelm Wilms (1772-1847). Wilms bracht ruim vijfenvijftig jaar van zijn leven werkzaam door in Nederland. Zo iemand mag je geloof ik een Hollander noemen. Voor een door het cd-label Capriccio uitgebrachte opname met werken van François-Joseph Gossec (1734-1829) ontving het Duitse ensemble dit jaar een Prelude Classical Award in de categorie ‘Klassieke periode’. Van deze onderscheiding maakt Concerto Köln met enige trots melding op zijn website en daar ben ik dan weer een beetje trots op.

U kunt zich voorstellen dat ik met overmatige belangstelling uitkeek naar het werk van Wilms uitgevoerd door Concerto Köln. Temeer daar er kortgeleden op een van mijn favoriete cd-labels (Alpha) een werk van Wilms is uitgebracht uitgevoerd door het ensemble Cristofori dat onder leiding staat van de Nederlandse fortepianist Arthur Schoonderwoerd. Tijdens het beluisteren van díé cd verbaasde ik me over het vermogen van de uitvoerende musici zo’n grote hoeveelheid saaiheid ten toon te kunnen spreiden en hunkerde ik naar Concerto Köln. Dat ensemble weet vrijwel altijd raak te schieten. Het bracht werken opnieuw tot leven van componisten als Geatano Brunetti (1744-1789), Antonio Rosetti (ca. 1750–1792), Anton Eberl (1765-1807) en Antonio Salieri (1750-1825), om er maar een paar te noemen. Misschien niet de allersterkste muziek die de geschiedenis heeft voortgebracht, maar wie maalt daar om als het zo overtuigend voor het voetlicht wordt gebracht? Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik vernam dat Concerto Köln op het het label Archiv met werken van Wilms voor de dag kwam. Direct een bestelling geplaatst bij Universal Classics. Edoch, buiten de waard gerekend. Geen levering aan Prelude vanwege het feit dat de Verenigde Klassieke Zaken deze Wilms exclusief in de aanbieding hebben.

wilms_archiv4745082

Naar mijn stellige overtuiging is dit in strijd met Europese regelgeving. Er bestaat een leveringsovereenkomst tussen Universal Classics en Prelude. Door het verkooprecht exclusief toe te kennen aan één partij, in casu de Verenigde Klassieke Zaken, wordt de mogelijkheid tot concurrentie uitgesloten. Dat partijen onderling een tijdelijk verlaagde inkoopprijs overeenkomen valt te billijken. Per slot van rekening kent Prelude ook zo zijn eigen aanbiedingen. Dat Universal Classics aan Prelude de Wilms-cd niet levert, ook niet voor de regulier geldende inkoopprijs, zit mij dwars. Nu heb ik het normaliter niet zo op politiek Europa, maar het Europa zonder grenzen stelt Prelude wél in staat u deze prachtige cd-productie toch te kunnen leveren. Dat ook bij Prelude de tijdelijk aantrekkelijker prijs geldt lijkt me in dit geval logisch.

(Aanbiedingsprijs geldig tot 1-8-2004)