Zo hoorde ik nog nooit een fortepiano uit luidsprekers komen

In juni 2009 bezocht ik samen met mijn oudste zoon Californië. Het was een cadeau voor het succesvol afronden van zijn middelbare schoolopleiding. Hoofddoel van de reis was voor hem het bezoek aan zijn goochelgoeroe Dean Dill. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om in Los Angeles Todd Garfinkle op te zoeken. Hij is de man achter het kwalitatief hoogstaande cd-label MA•recordings. In de winkel van Prelude neemt een aantal van zijn cd’s een prominente plaats in. Ze blinken niet alleen uit in muzikaal opzicht, ook opnametechnische gezien reken ik ze tot de buitencategorie. In Todds ‘afluisterruimte’ luisterden we niet alleen naar door hem uitgebrachte cd’s ook opnames die hij maakte voor andere labels kwamen in de cd-lade terecht.
Zo passeerde ook een door Todd opgenomen cd met een viertal klaviersonates van Ludwig van Beethoven uitgevoerd door de Japanse Yoko Kaneko de revue. En hoe! Yoko Kaneko speelt op een door Christopher Clarke gebouwde fortepiano naar een instrument van de Weense bouwer Anton Walter. Todd registreerde de sonates in februari 2008 in het Franse Villefavard.

Als eerste kwam Beethovens sonate Opus 27/2, beter bekend als de ‘Mondschein‘, via de elektrostatische luidsprekers tot leven. Wat een geweldige luisterervaring leverde dat op! Het spel van Yoko Kaneko bleek van de bovenste plank en nooit eerder hoorde ik een fortepiano zo sprekend klinken via luidsprekers. Wat een fraaie Beethoven kreeg ik voorgeschoteld! Dat het Franse label Anima Records in Nederland geen distributie kent, vormde geen obstakel. Al in LA nam ik langs digitale weg contact op met Yoko Kaneko en amper terug in Nederland van een heerlijke tijd in Californië leverde TNT-post een eerste zending af in de Baarnse Laanstraat.

Beethoven: Klaviersonates

Bekijk deze cd